Στην Αθήνα το σχέδιο επιστολής με τις απαιτήσεις δανειστών

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο περιμένει το Μαξίμου να κλείσει το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων και μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί ειδική συνεδρίαση του Eurogroup ή του Euroworking group.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η επιστολή των θεσμών έφτασε και το διευκρινιστικό κείμενο θα συζητηθεί με τα κλιμάκια και στη συνέχεια θα αποσταλεί σε κάθε ένα μέλος των θεσμών.

Δεν θα χρειαστεί, όπως είπε, άλλη συνεδρίαση των οργάνων.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, το βασικό θέμα είναι τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι για την καθυστέρηση και αν όλες οι πλευρές επιδείξουν θετική στάση, το ζήτημα είναι δυνατόν να επιλυθεί εντός του Ιανουαρίου.

Η κυβερνητική πηγή εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας ότι εκτιμά πως δεν υπάρχει δύναμη στην Ευρώπη που να επιθυμεί τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι διαμορφώνεται στην Ευρώπη ένας πολιτικός συσχετισμός που μπορεί να οδηγήσει σε λύση και απέδωσε την αδιάλλακτη στάση ορισμένων εκ των δανειστών σε εσωτερική πολιτική κατανάλωση λόγω της πίεσης από την ακροδεξιά τους.

Όπως υπογράμμισε, ωστόσο, οι εσωτερικές συγκρούσεις σε χώρες δεν μπορούν να καθορίσουν την τύχη του ελληνικού προγράμματος και η κυβέρνηση δεν μπορεί να πιστέψει ότι κάποιοι επιθυμούν να προκαλέσουν πτώσεις κυβερνήσεων άλλων κρατών, ήταν η απάντηση σε σχετική ερώτηση.

«Κάποιες κυβερνήσεις δεν νιώθουν άνετα που υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών και ότι τα σενάρια δημοψηφίσματος διαδίδονται χωρίς να υπάρχει το πραγματικό υπόβαθρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα