Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Δε θα σταλεί ούτε την Πέμπτη η επιστολή Τσακαλώτου

Όχι, δεν θα σταλεί την Πέμπτη επιστολή" Τσακαλώτου προς τους θεσμούς (σ.σ. που αποφασίστηκε στο EWG), επισήμανε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση ζήτησε στο προχθεσινό EWG από τους θεσμούς να σταλούν πρώτα γραπτά τα θέματα προς απάντηση.

"Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος - πίσω, ζητήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Euro Working Group  να μας τις στείλουν οι θεσμοί γραπτώς και με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο" ανέφερε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. "Αυτοί θα γράψουν σε τι ανησυχίες θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε", ανέφερε.

"Ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί. Περιμένουμε να το στείλουν", επισήμανε. Εκτίμησε "φαντάζομαι πως θα το στείλει ο ESM, αύριο ίσως".

Εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού  αν έστελνε η ελληνική πλευρά μία επιστολή  "θα μπορούσαν να μας πουν δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο".

"Δεν έγινε την Τετάρτη ούτε EWG ούτε EG" ανέφερε η ίδια πηγή

"Υποθέτω ότι κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος", εκτίμησε ο αξιωματούχος.

Για τις ανησυχίες δανειστών ότι μπορεί το μέτρο των 617 δισ. ευρώ να επαναληφθεί ο αξιωματούχος απάντησε ότι "η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει".

Το χρέος αποσυνδέθηκε

"Είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με την β΄ αξιολόγηση. Έχει αποσυνδεθεί πλήρως" ανέφερε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Εκτίμησε ότι  τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος "θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου".  Είπε όμως ότι "για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την δικιά μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί".

Εντατικές διαβουλεύσεις

Όλη την χθεσινή ημέρα  πραγματοποιήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και την Πέμπτη.  Επιπλέον πληροφορίες έκαναν λόγο για νέο κύμα πιέσεων που εκδηλώθηκε χθες από τη γερμανική πλευρά (σ.σ. χθες στο EWG είχε εκφράσει αντιρρήσεις η Γερμανία και τουλάχιστον άλλο ένα κράτος – μέλος ).

Ουσιαστικά, ξεδιπλώνεται η πίεση που σταθερά ασκείται από τον κ. Τόμας Στέφεν - δεξί χέρι του κ. Σόιμπλε (που τον εκπροσωπεί στο EWG) - η οποία όπως έγραφε και χθες το Capital.gr, αναμενόταν εξαιρετικά σκληρή. Και η στάση του δεν έχει να κάνει τόσο με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, όσο με τη βεβαιότητα ότι ο ESM θα μπορούσε να έχει σοβαρό πρόβλημα στην προώθησή τους. Δηλαδή, έχει σχέση με το ότι η δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος, όσο το ΔΝΤ δεν αποδέχεται βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε εύκολα μέσα στην υπάρχουσα αβεβαιότητα να δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον στις αγορές.

Η προσπάθεια απεμπλοκής περιλαμβάνει τη γραπτή δέσμευση του ΥΠΟΙΚ ότι το μέρισμα των 617 εκατομμυρίων ευρώ προς τους συνταξιούχους θα δοθεί μόνο μία φορά, δεν θα είναι δηλαδή επαναλαμβανόμενο μέτρο. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί, στη δήλωση αυτή να μην αναφέρεται μόνο η δέσμευση για τον έκτακτο χαρακτήρα του μέτρου, αλλά και η βούληση της ελληνικής πλευράς να λάβει "ισοδύναμα" μέτρα από το ίδιο πεδίο (σ.σ. αυτό των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών) σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι…

Σημειώνεται ότι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν για τη διαδικασία, ότι οι διαβουλεύσεις στα κράτη - μέλη θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα το απόγευμα, "όταν θα ληφθεί μία απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον".

 

 

 

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα