ESM και Eurogroup: Παγώνουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λόγω εξαγγελιών Τσίπρα

Μετά τις τελευταίες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει επιπλέον δαπάνες για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ (έκτακτο επίδομα και πάγωμα της εξίσωσης στα νησιά που αντιμετωπίζουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές) τα όργανα του ESM έχουν προσωρινά σταματήσει τις κινήσεις για το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με το Bloomberg την είδηση ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω email. Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.

Οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με το πρακτορείο κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των Θεσμών και θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει.

Το θέμα έβαλε στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς όπως γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει από τους Θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος.

Ζητεί μάλιστα γρήγορη απάντηση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με την πλευρά Σόιμπλε.

«Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης». Με τον τρόπο αυτό απάντησαν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΟΙΚ στις παραπάνω δηλώσεις.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν το μεσημέρι επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

Eurogroup: Παγώνουν μέχρι τον Ιανουάριο τα μέτρα για το χρέος

Την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς στο Twitter.

«Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως μετά από ενστάσεις κάποιων κρατών-μελών «δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων».

«Περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο», κατέληξε ο Μ. Ρέινς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα