Διαπραγμάτευση: Η β΄αξιολόγηση στο μικροσκόπιο του Euroworking Group

Τη Δευτέρα το απόγευμα η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Πριν από τη συνεδρίαση και μέχρι την Κυριακή θα μεσολαβήσουν συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις τους.

Σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παρότρυνε να κλείσει το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στη συνέχεια στο χρέος.

Στόχος μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup

Μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας και σε όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ παράλληλες συζητήσεις θα γίνονται και μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Στόχος είναι στο κρίσιμο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για το χρέος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, ενδεχομένως σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με το χρέος, όλοι συμφωνούν στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, εκεί που εστιάζονται οι διαφωνίες είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα. Ο Διεθνής Οργανισμός ζητάει πιο δραστικά μέτρα ελάφρυνσης θεωρώντας ότι με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, πως στο τραπέζι της συνεδρίασης της 5ης Δεκεμβρίου θα βρεθούν προς συζήτηση και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα