Δεν αποφασίζει για τη δόση το σημερινό EuroWorking Group. Τα ανοιχτά μέτωπα

Με τρεις εκκρεμότητες πηγαίνει σήμερα η κυβέρνηση στο EuroWorking Group, όπου θα αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, για την εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ.

Ωστόσο, έχει αποσαφηνιστεί από όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία είδους απόφαση σχετικά με την εκταμίευση.

Η πρώτη εκκρεμότητα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, αφορά την επιλογή των Ελλήνων που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση «διαρρέει» ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς το ζήτημα έχει ουσιαστικά κλείσει και το μόνο που απομένει είναι οι επίσημες ανακοινώσεις.

Επίσης, σε εκκρεμότητα είναι το θέμα των τιμολογίων για τις ΑΠΕ, όπως επίσης και η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Αυτά τα τρία ζητήματα αλλά και τα άλλα 12 προαπαιτούμενα που υλοποιήθηκαν θα εξεταστούν στο EuroWorking Group, μαζί με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που θα δώσει η ελληνική πλευρά, για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι πρέπει να συνεχίσει το «τρέξιμο», προκειμένου να ολοκληρώσει τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη, αλλά και η συζήτηση για το χρέος. Την ώρα πάντως που το θέμα του χρέους συζητήθηκε στην συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαζε «στον πάγο» το ζήτημα, αναφέροντας πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους.

Πάντως, ο Έλληνας υπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο,  έστειλε μήνυμα πως για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων η Ελλάδα, χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό. «Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια» προειδοποίησε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ επεσήμανε πως το επίπεδο των μισθών αποτελεί επίσης την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα