Ύφεση 0,7% στους αριθμούς, κρίση στην αγορά και την κοινωνία

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι  στο β' τρίμηνο κατεγράφη  μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7%  συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε ύφεση επί έναν χρόνο. Και τούτο όταν όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ αναπτύσσονται, όπως πιστοποίησαν τα στοιχεία της Eurostat που εκδόθηκαν επίσης χθες για όλη την ΕΕ.

Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  -που είναι τα προσωρινά και θα επικαιροποιηθούν στις 28 Αυγούστου περιλαμβάνοντας και αναλυτικά  στοιχεία των παραμέτρων του ΑΕΠ-  καταγράφονται και σειρά από αναθεωρήσεις στους υπολογισμούς για την πορεία της οικονομίας το προηγούμενο διάστημα.

Η υπηρεσία  επαναϋπολόγισε την ύφεση του α' τριμήνου από 1,4% σε  0,8% και, όπως ανέφερε, η αλλαγή οφείλεται σε νεότερα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και για την πορεία βραχυχρόνιων δεικτών της οικονομίας.

Ουσιαστικά άλλαξαν και τα στοιχεία του 2015. Δηλαδή άλλαξε και η "βάση" μέτρησης του φετινού ΑΕΠ, αφού πλέον καταγράφεται μικρότερη η ανάκαμψη του α' -προ capital controls- εξαμήνου…

Ο στόχος του 2016

Πλέον, για να βγει ο "λογαριασμός" της μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος, όπως τον έχει υπολογίσει το ΥΠΟΙΚ με βάση τα τελευταία στοιχεία (εγκύκλιος του κ. Χουλιαράκη για τον νέο προϋπολογισμό), πρέπει να υπάρξει μια θεαματική αλλαγή στο β' εξάμηνο, δηλαδή στα στοιχεία από τον Ιούλιο και μετά. Τέτοια αλλαγή που να οδηγήσει  σε ανάκαμψη της τάξης του 0,6% το β' εξάμηνο.

Επίσημα στοιχεία για την περίοδο αυτή ακόμη δεν υπάρχουν, πέρα από τις επισημάνσεις του ΣΕΠΕ ότι παρά την αύξηση των αφίξεων ο τζίρος στον τουρισμό δέχεται πιέσεις, αλλά και από τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο.

Και εδώ αρχίζει το πιο ενδιαφέρον: ο δείκτης του οικονομικού κλίματος που λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του ΑΕΠ δείχνει οριακή αύξηση τον Ιούλιο και (λογικά) θα βελτιώσει την εικόνα. Ωστόσο, ο υποδείκτης του, που μετρά την κατάσταση των καταναλωτών/νοικοκυριών, έχει υποστεί τεράστια καθίζηση σε σχέση με το 2015 με τον παράγοντα αποταμιεύσεων να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό…

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του ΑΕΠ είναι πολύ σημαντική αφού είναι το μέγεθος το οποίο δεν αποτυπώνει μόνο την πορεία της οικονομίας αλλά και "στηρίζει" όλες τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά και για το χρέος. Οπότε, οι προβλέψεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση που σε λίγο ξεκινά και, επισήμως, με παράλληλη κατάθεση νέου πακέτου δημοσιονομικών στοιχείων έως το τέλος Σεπτεμβρίου στην ΕΕ.
capital


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα