Φωτιά τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Επιπλέον φόρο για έναν στους τρεις φορολογούμενους

Σε πολύ τσουχτερά επίπεδα κυμαίνονται οι φόροι στα χρεωστικά εκκαθαριστικά που λαμβάνουν τουλάχιστον 2.174.000 φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία , ο φόρος βρίσκεται κοντά στα 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο, αριθμός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πρώτη δόση, η οποία είναι πληρωτέα έως του τέλος του μήνα.

Εξαιτίας του υψηλού φόρου, που όπως αναφέρθηκε φτάνει τα 1.500 ευρώ, η πρώτη δόση ανεβαίνει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500 ευρω. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο, ενώ η εκκαθάριση 2.655.000 φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενική.

Το κράτος υπολογίζει έσοδα 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φόρους εισοδήματος και έτσι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι οι τυχεροί φορολογούμενοι που θα πάρουν έστω και μια ελάχιστη επιστροφή δεν είναι περισσότεροι από 979.000.

Ουσιαστικά όμως το κράτος δεν επιστρέφει χρήματα, οι επιστροφές, τουλάχιστον προς το παρόν δεν πιστώνονται στους λογαριασμούς καθώς το κράτος υπολογίζει και στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και μέχρι να γίνει και εκεί η εκκαθάριση και η διασταύρωση των στοιχείων ουσιαστικά επιστροφές δεν υπάρχουν. Έτσι είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που θα δουν συμψηφισμό να γίνεται μάλιστα αυτομάτως με το χρέος που θα προκύψει από τον ΕΝΦΙΑ.

Ουσιαστικά βρισκόμαστε μια ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, απομένει η εκκαθάριση 200.000 δηλώσεων, όμως αυτό είναι μόνο η αρχή για τους φορολογούμενους καθώς ακολουθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα φέρει νέα βάρη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα