Σιωπηρή παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως την Δευτέρα;

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχει πέσει η πρόταση για να παραμείνει το ηλεκτρονικό σύστημα ανοικτό έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανοικτό χωρίς να θεωρούνται εκπρόθεσμες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν από σήμερα τα μεσάνυχτα έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Σε κάθε περίπτωση αν αυτό γίνει, θα γίνει σιωπηρώς, χωρίς δηλαδή να υπάρξει κάποια επίσημη απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι και χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 5,8 εκατ.φορολογικές δηλώσεις από το σύνολο των 6.020.000 που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι πρόκειται να υποβληθούν συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι απομένει να υποβληθούν σήμερα και οι τελευταίες περίπου 250.000 δηλώσεις προκειμένου να κλείσει αυτή η βασική φορολογική υποχρέωση των πολιτών.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έχει βεβαιωθεί καθαρό ποσό πρόσθετου φόρου εισοδήματος ύψους 2,8 δις ευρώ. Πιο συγκεκριμένα από τα περίπου 2,2 εκατ. χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις έχει βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος 3,1 δισ. ευρώ (μέρος φόρος 1.400 ευρώ) ενώ από τα μόλις 1 εκατ. πιστωτικά εκκαθαριστικά προβλέπεται επιστροφή φόρου ύψους περίπου 290 εκατ. ευρώ. Έτσι το καθαρό ποσό που τελικά θα εισπράξει το δημόσιο υπολογίζεται σε περίπου 2,7-2,8 δισ. ευρώ.

Στο taxisnet έχουν υποβληθεί και περίπου 2,6 εκατ. δηλώσεις που οδήγησαν σε μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα αφού είτε αφορούν φορολογούμενους χωρίς φορολογήσιμο εισόδημα είτε αφορούν φορολογούμενος για τους οποίους ο φόρος έχει ήδη παρακρατηθεί στο σύνολό του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα