Το Alibaba τρομάζει τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα

Οι κλέφτες του Αλί Μπαμπά κινδυνεύουν να γίνουν τα 3.500 ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα σε περίπτωση που ο κολοσσός Alibaba αποφασίσει να δημιουργήσει δική του πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών στη χώρα μας.

Βέβαια προς το παρόν παράγοντες της αγοράς του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος καθώς η είσοδος του Alibaba στην Ελλάδα αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να εξάγουν προϊόντα στην τεράστια αναδυόμενη αγορά της Κίνας.

Η συμφωνία όμως αυτή για τη δημιουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας έχει έναν ορίζοντα 3-5 χρόνων. Από εκεί και μετά κανείς δεν γνωρίζει πώς θα κινηθεί η τέταρτη, αυτή τη στιγμή, σε τζίρο εταιρεία στον κόσμο η οπία έπεται των Apple, Google και Microsoft.

Αυτή τη στιγμή ο κινεζικός κολοσσός αποφάσισε να έχει μία στρατηγική παρουσία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας με τη δημιουργία πλατφόρμας εξαγωγών. Αν όμως αργότερα αποφασίσει να μετατρέψει αυτή την πλατφόρμα σε κανονικό ηλεκτρονικό μαγαζί, τότε τα 3.500 ελληνικά online shops και ο τζίρος των 3,8 δισ ευρώ σήμερα τίθεται σε κίνδυνο.

Πάντως σύμφωνα με στελέχη του GREKA το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει τη θετική του πορεία ανάπτυξης 10-15% που διατηρεί τα τελευταία χρόνια με σύμμαχο τις ανταγωνιστικές τιμές που μπορεί να προσφέρει και φυσικά τα capital controls που περιορίζουν τη ροή φυσικού χρήματος στην αγορά.

Οι προβλέψεις για το 2016 μιλούν για άνοδο του τζίρου στα 4,1-4,2 δισ ευρώ αλλά ακόμα είναι επιφυλακτικοί λόγω του ρευστού κλίματος που υπάρχει στην εγχώρια αγορά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα