Δείτε ποια ποσά γλιτώνουν από τις κατασχέσεις της εφορίας

Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και δεν τις έχουν ρυθμίσει απειλούνται με κατασχέσεις εισοδημάτων, καθώς και κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ειδικότερα για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

- Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

- Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

- Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

- Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

- Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

- Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώληση προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ, σκαφών, κ.λπ.).

Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν από την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται, σύμφωνα με το Έθνος, στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν (στα χέρια τρίτων).

Οι εξαιρέσεις

Εξαιρούνται τα ακόλουθα ποσά:

- Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε ένα συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ.

- Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά, ενόσω βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για ον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων».

- Οποιαδήποτε άλλες προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό ακατάσχετο λογαριασμό και ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

- Επίσης η εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται η κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλους κινητού περιουσιακού στοιχείου.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα