Σόιμπλε: Η Ελλάδα προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών

Η Ελλάδα εφάρμοσε σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει να στηρίζεται και πάλι στα πόδια της και να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύεται σήμερα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά 12%.

«Ωστόσο, είναι ακόμα αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει να προωθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στην εφημερίδα. «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων της».

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο, αλλά ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ και τόνισε ότι δεν ήταν -ούτε είναι- εφικτή άλλη λύση.

Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει το τρίτο πρόγραμμα και προσέθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα, ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ESM θα δώσει τη δική του έγκριση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης.

«Δεν ξέρω ποιος λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν βάναυσο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν το είπε ποτέ – και δεν ήταν. Ήταν ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας. Και μια άλλη λύση δεν ήταν τότε και ούτε είναι σήμερα δυστυχώς δυνατή», δήλωσε ο κ. Γέγκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «Και μια που το αναφέρετε, με κάθε μετριοπάθεια μπορούμε να επισημάνουμε ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα και μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσαν στο μεταξύ τα δικά τους προγράμματα επιτυχώς. Η Ελλάδα προσπαθεί αυτή την στιγμή με ζήλο να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα και ελπίζουμε -και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτό- ότι θα το εφαρμόσει».

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ψήφισε υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης της βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, δήλωσαν γερμανοί βουλευτές.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν είχε αντιρρήσεις για την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Εκαρτ Ρέμπεργκ. Την απόφαση επιβεβαίωσε και άλλος γερμανός βουλευτής.

Το βράδυ της Πέμπτης, το Euro Working Group στο Ελσίνκι έδωσε το «πράσινο φως» προς τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Όπως ανέφεραν επίσης κυβερνητικοί κύκλοι, μετά την έγκριση από τα πέντε ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ακολουθεί η οριστική έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου (κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup/Ecofin) στο Λουξεμβούργο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα