Στο EWG κρίνεται η εκταμίευση της δόσης. Γιατί η Γερμανία μπλόκαρε τη διαδικασία

Στραμμένα στο Ελσίνκι είναι σήμερα τα βλέμματα, καθώς εκεί θα γίνει η συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, αυτήν της Δευτέρας, είχε δοθεί 24ώρη διορία για την εκπλήρωση του συνόλου των προαπαιτούμενων, ενώ η Κομισιόν είχε αποστείλει την απαραίτητη επιστολή επιβεβαίωσης, με την οποία ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις έγκρισης της εκταμίευσης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, που συνεδρίαζε χθες, παρά τη σχετική εισήγηση που είχε λάβει από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, ανέβαλε τη συνεδρίαση για την επόμενη εβδομάδα, με τον εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Εκχαρτ Ρέμπεργκ, να ξεκαθαρίζει ότι, η πλευρά της Γερμανίας θα τηρήσει κατά γράμμα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Με άλλα λόγια, δεν θα κάνει ούτε εκπτώσεις ούτε κάποια διευκόλυνση. Θα εγκρίνει την εκταμίευση μόνο με την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά.

Κυβερνητική πηγή, που έχει άμεση εμπλοκή με το κουαρτέτο, επέρριψε τις ευθύνες της καθυστέρησης αυτής στην Κομισιόν, καθώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει έγκαιρα την αναθεωρημένη έκθεση συμμόρφωσης, στην οποία αποδεικνύεται ότι, δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα από ελληνικής πλευράς.

Πάντως, παρά τις καθυστερήσεις, ευρωπαϊκές πηγές, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι, η εκταμίευση θα γίνει εντός των χρονικών ορίων. Τα χρονιά όρια για τις Βρυξέλλες είναι η εκταμίευση να γίνει πριν το δημοψήφισμα της Βρετανίας, δηλαδή η 23η Ιουνίου.

Τα επόμενα βήματα, μετά από την αρχική έγκριση του EWG, είναι η έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΣ του ESM να εκταμιεύσει τα 7,5 δισ.

Η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ESM είναι στις 16  Ιουνίου, ημέρα που θα συνεδριάσει και το Eurogroup.

Χωρίς κάποια επιπλέον επιπλοκή, τα 7,5 δισ. θα βρίσκονται στα ελληνικά ταμεία πριν από τις 23 Ιουνίου. Μία μέρα νωρίτερα, στις 22, συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, που θέτει τις ίδιες προϋποθέσεις – εκπλήρωση του συνόλου των προαπαιτούμενων – για την άρση του waiver, δηλαδή την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή φθηνότερης ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εκτιμάται από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών ότι θα επιτευχθεί στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ όπως ο ίδιος σημείωσε σε συνέντευξή του με αυτά τα δεδομένα, φεύγει από «το τραπέζι» το grexit κι ανοίγει ο δρόμος για την άρση των capital controls.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα