Η δόση έρχεται μαζί με ένα καυτό καλοκαίρι

Στιγμή χαλάρωσης δεν θα έχει το οικονομικό επιτελείο, αφού και μετά την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.ευρώ που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το EWG της Φινλανδίας, θα συνεχιστεί ένα ιδιαίτερα «καυτό» καλοκαίρι, με διαδοχικά κύματα προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Μετά και την πίεση που ασκήθηκε ως τώρα για την ολοκλήρωση του συνόλου σχεδόν των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης, όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος ή διάθεση, για αναβολές μέτρων άπαξ και έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Το πρώτο βήμα μετά την δόση, θα είναι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2016-2019, πάνω στο οποίο θα αρχίσουν οι απόσταση συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, στα μέσα 2018. Ως γνωστό, ο στόχος για το 2018 παραμένει: Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει σε 2,5 χρόνια από τώρα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τα ψηφισμένα μέτρα των 5,4 δισ.ευρώ διαφορετικά θα υποχρεωθεί στην χρήση του «δημοσιονομικού κόφτη».

Ανεπίσημα, εκκρεμότητα αποτελεί η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των τριών αλλοδαπών (διορισμένων από τους δανειστές) στελεχών μελών της γνωμοδοτικής επιτροπής του ΤΑΙΠΕΔ, για το sale & lease back 28 ακινήτων του δημοσίου. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λεπτές ισορροπίες, ώστε να εξασφαλίσει τα στελέχη αυτή χωρίς όμως να παρέμβει στο ρόλο της δικαιοσύνης.

Πριν όμως από την μεσοπρόθεσμη στρατηγική, θα πρέπει να εδραιωθεί η βραχυπρόθεσμη που αφορά την εφαρμογή στην πράξη, όλων αυτών που ψηφίστηκαν τον τελευταίο ένα μήνα . Συγκεκριμένα:

Στα «αμέσως προσεχώς», βρίσκεται η υλοποίηση του νέου ασφαλιστικού. Το πρώτο βήμα έγινε με την εγκύκλιο εφαρμογής για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Το δεύτερο και πιο σημαντικό βήμα η σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι και το τέλος του 2016 , θα πρέπει να ενοποιηθούν εισφορές και παροχές μέσα από τα διάσπαρτα ακόμη ταμεία κύριας ασφάλισης. Κάτι τέτοιο, προϋποθέτει την διοικητική και οικονομική ενοποίηση των ταμείων σε χρόνο ρεκόρ, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος, να επαναληφθεί το φαινόμενο της ενοποίησης των ταμείων παροχής υγείας στον ΕΟΠΠΥ ο οποίος ξεκίνησε και συνεχίζει βαθιά ελλειμματικός .

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει ομαλή μετάβαση της απόλυτης εξουσίας που παρέχεται στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων, ως τον ένα και μοναδικό φορέα παραγωγής και άσκησης φορολογικής διοίκησης. Τα πρώτα παρατράγουδα, υπήρξαν με την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του προσωπικού. Η επόμενη φάση θα είναι η οικονομική αυτοτέλεια, στα μέσα του χρόνου και η διαχείριση του προσωπικού. Δηλαδή οι προσλήψεις ή η παύση στελεχών , που δεν θα εξυπηρετούν τις στρατηγικές επιλογές της νέας διοίκησης .

Τρίτος δύσκολος τομέας θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις . Μετά την επιτυχία της υπογραφής του μνημονίου για το ελληνικό το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι τον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ και την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ . Παράλληλα βέβαια το νέο υπέρ ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει να περάσει από την θεωρία στην πράξη. Να στελεχωθεί η διοίκηση, από Έλληνες και ξένους και μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου,το νέο ταμείο να είναι απολύτως λειτουργικό.

Η υπο - δόση των 2,8 δισ.

Ένα πακέτο προαπαιτούμενων θα απαιτήσει η δεύτερη υπο-δόση των 2,8 δις ευρώ η οποία θα συμπληρώσει το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης από τις 24 Μαΐου.

Εκτός από τα παραπάνω σε αυτή την φάση τα βασικά προαπαιτούμενα θα είναι δύο:

- Η αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών που εκκρεμεί από τις αρχές του χρόνου . Η μικτή επιτροπή από στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στελέχη διορισμένα από τους θεσμούς θα πρέπει να επιλέξουν τις νέες διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διατηρώντας ή παύοντας συγκεκριμένα στελέχη με την σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών.

- Η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με δημιουργία κατ’αρχήν μιας αυτόνομης δημόσιας εταιρίας μετά την αποκόλληση της από την ΔΕΗ και στην συνέχεια την διάθεση του 49% της εταιρίας με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και την διάθεση μετοχών μέσω του ΧΑΑ . Οι δανειστές θα παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες του διαγωνισμού αλλά και την επιλογή της εταιρίας που θα παίξει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα