Euroworking group: Κλείνουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες

H τηλεδιάσκεψη του euroworking group στην οποία διαβάστηκε η θετική εισήγηση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, δεν έδωσε στην Ελλάδα προθεσμία, αντιθέτως διαπίστωσε την συμφωνία ελληνικών αρχών και των εταίρων να έχουν κλείσει μέχρι σήμερα το μεσημέρι τα ανοιχτά ζητήματα που περιεγράφησαν στην έκθεση συμμόρφωσης.

Πηγή της ευρωζώνης που μίλησε στο Real.gr, με μια εύγλωττη αεροπορική αλληγορία, έκανε λόγο για «τους τελευταίους ελέγχους πριν από την απογείωση» είπε πως «υπάρχουν κάποια μικρά ζητήματα για τα οποία υπάρχει η βεβαιότητα πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο την ώρα του γεύματος» σημειώνοντας πως «αν αυτό δεν συμβεί υπάρχει και το τακτικό euroworking group την Πέμπτη στο Ελσίνκι».

Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι κλίμα “κρίσης” και οι πάντες επιμένουν ότι «δεν υπάρχει κανένα πραγματικό δράμα αυτή τη στιγμή με την ελληνική αξιολόγηση». Μια πηγή αναρωτήθηκε μάλιστα πως στην Ελλάδα μεταδόθηκε αυτό το σκηνικό: «προθεσμίες και τελεσίγραφα». Τα τελεσίγραφα και οι προθεσμίες έχουν και ένα μέρος που αρχίζει με το “αν όχι”. Κάτι τέτοιο, για πρώτη φορά εδώ και καιρό δεν υπάρχει στο EWG.

Και τα δύο χρονικά σημεία, Tρίτη μεσημέρι και Πέμπτη ήταν εκ των προτέρων γνωστά σε ελληνικές αρχές και δανειστές. Το EWG συνεχίζει την τηλεδιάσκεψη καθώς έχει να προετοιμάσει το έδαφος για το τακτικό Eurogroup της 16ης στο Λουξεμβούργο, του οποίου το βασικό θέμα μετά από καιρό δεν είναι η Ελλάδα.

Η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι πως υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών να κλείσουν και τα τελευταία ζητήματα, όπως για παράδειγμα η μεταβίβαση κάποιων μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, κάποια άλλα σημεία που αφορούν αποκρατικοποιήσεις και μια ρύθμιση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ως εκ τούτου οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης θα ξεκινήσουν κανονικά και θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Το θέμα των μετοχών του ΟΤΕ, στις Βρυξέλλες θεωρείται ως “μη θέμα” καθώς το ΤΑΙΠΕΔ “είναι το ελληνικό δημόσιο” και “λειτουργεί προς το δημόσιο συμφέρον”, σε αντίθεση με την εσωτερική οπτική περί εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας στους ξένους και άλλα παρόμοια.

Το δε δημόσιο συμφέρον για τις Βρυξέλλες και τους εταίρους προφανώς και εξυπηρετείται καλύτερα από τους ειδικούς και τους γνώστες, παρά από τους μη ειδικούς και τους ερασιτέχνες, ή τους κομματικούς συνδικαλιστές που καθορίζουν τις τύχες της δημόσιας περιουσίας τόσα χρόνια. Ο σκοπός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους για το δημόσιο και όχι για κάποιον άλλο. Αυτός ο μύθος βεβαίως πολύ δύσκολα θα σπάσει στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα