Τη Δευτέρα αναμένεται να κλείσει η αξιολόγηση

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους τεχνοκράτες των κρατών-μελών (EWG), ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Οι τροπολογίες με τις εκκρεμότητες που άφησε το αρχικό πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή (αφορούν το ασφαλιστικό, το ΕΚΑΣ, τον  ΕΝΦΙΑ,  τον δημοσιονομικό «κόφτη», τα ειδικά μισθολόγια, την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος αποκρατικοποίησης του  ΑΔΜΗΕ  και τα διόδια στην Εγνατία Οδό), με καθυστέρηση, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί για ένα τετραήμερο η συνεδρίαση του Euro Working Group που επρόκειτο να συνεδριάσει χθες και σήμερα.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Ναυτεμπορική», η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης χθες ή σήμερα, ωστόσο η συνέχιση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της τηλεδιάσκεψης για τη Δευτέρα.

Στις Βρυξέλλες υπήρχε χθες διάχυτη αισιοδοξία, σχεδόν βεβαιότητα, ότι η εισήγηση των θεσμών προς την Κομισιόν θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες και θα είναι θετική. Στη συνέχεια η Κομισιόν θα ετοιμάσει μια έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα τήρησε τα προαπαιτούμενα.

Η εν λόγω έκθεση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΕWG τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να υπάρξει και η τελική έγκριση.

Από εκεί και πέρα, τα τελικά κείμενα θα υποβληθούν στα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, που προβλέπουν ανάλογη διαδικασία έγκρισης, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο, αφού θα αποφασίσει και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση στη βελγική πρωτεύουσα είναι ότι όλη η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης της δόσης, θα ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του Ιουνίου.

Αυτό που πολιτικά θέλουν οι εταίροι -και φαίνεται ότι επιτυγχάνεται- είναι την τελευταία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή ή την έξοδο από την Ε.Ε. να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα σε σχέση με την Ελλάδα που θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τους οπαδούς τους Βrexit.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα