Μπύρα και τηλεφωνία: Πιο νωρίς η επιβολή φόρου

Δυσάρεστες «ειδήσεις» για τους καταναλωτές επιφύλαξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε επί του νομοσχεδίου αργά το βράδυ του Σαββάτου. Και αυτό γιατί επισπεύδεται η επιβολή των φόρων σε μπύρα και ίντερνετ. Μένει να αποδειχθεί αν οι τροποποιήσεις Τσακαλώτου στο πολυνομοσχέδιο συνδέονται ως η... λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους ΑΝΕΛ και την πρόθεση τους να καταψηφίσουν την τροπολογία που φέρνει «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αλλαγές που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: 

-Ο φόρος 5 ευρώ (από 2,6 ευρώ που ισχύει) ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας ξεκινάει να ισχύει άμεσα, από 1η Ιουνίου 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018.

-Το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού έρχεται νωρίτερα καθώς «μπαίνει μπροστά» από 1η Ιανουαρίου 2017 αντί 1η Ιουλίου 2017 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

-Καταργείται η απαλλαγή που έχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την επιβολή ΕΦΚ φυσικού αερίου. Η διάταξη έχει αναδρομικότητα από 1.1.2016.

- Παύει η αναδρομική ισχύς της φορολόγησης των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς αντί 1.1.2016 το μέτρο θα ισχύει από 1.6.2016. Παράλληλα, η νέα φορολογία για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και οι φορολογικές ρυθμίσεις για τους ΟΣΕΚΑ θα ισχύσουν από 1.6.2016 αντί αναδρομικά από 1.1.2016.

- Επίσης, προστέθηκε ρύθμιση ώστε ποσοστό 20% της ετήσιας αμοιβής παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων να δίνεται σε ΟΤΑ.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα