Γράφουν και σβήνουν φόρους και μέτρα για τον κόφτη

Μολύβι και χαρτί έχουν πιάσει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς μετά το χθεσινό Euroworking Group προέκυψε η ανάγκη να προσδιοριστεί ο μηχανισμός αυτόματος διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων («κόφτης»).

Η ελληνική πλευρά παρουσιάστηκε ανέτοιμη στη χθεσινή συνάντηση καθώς παρουσίασε ένα νομικό κείμενο από το οποίο όμως απουσίαζαν οι κωδικοί που θα περικοπούν στην περίπτωση που χρειαστεί η ενεργοποίηση του κόφτη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το κείμενο της Αθήνας, που συντάχθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού με ευθύνη του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, περιέγραφε μόνο τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού αλλά και τις δαπάνες που θα εξαιρούνται από αυτόν.

Στη βάση αυτή τόσο το EuroWorking Group όσο και οι θεσμοί ζήτησαν από τον κ. Χουλιαράκη να προσδιορίσει άμεσα τις εξοικονομήσεις απευθείας από τον Κώδικα Κατάταξης Εσόδων και Εξόδων του προυπολογισμού.

Αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως την Τετάρτη για να ψηφιστεί στις 19 Μαΐου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δαπάνες που σίγουρα θα περιληφθούν στο μηχανισμό είναι αυτές των αποδοχών και συντάξεων, οι μεταβιβαστικές δαπάνες, οι καταναλωτικές και συνθέτες δαπάνες και οι δαπάνες για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μία σειρά νέων αυξήσεων κυρίως σε έμμεσους φόρους, οι οποίο θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή.


Ο κατάλογος των νέων έμμεσων φόρων που περιγράφονται στο προσχέδιο του μνημονίου έχει ως εξής:

- Από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

- Από την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη και στο φυσικό αέριο.

- Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.

- Από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστούν νέοι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση υπολογισμού τις αγοραίες αξίες τους.

- Θα επανεξεταστεί το καθεστώς αφαίρεσης των δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2016.

- Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.

- Από την 1η Ιανουαρίου καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

- Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

- Αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% προκειμένου να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη.

- Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ).

Μισθολογικό Κόστος στο Δημόσιο

Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, το προσχέδιο του μνημονίου προβλέπει πάγωμα των αυξήσεων λόγω βαθμολογικών προαγωγών στα ειδικά μισθολόγια για την περίοδο 2016-2018.

Επιπλέον, εφεξής θα εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες προσλήψεων, ήτοι μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις το 2016, μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις το 2017, μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις το 2018.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την επιστροφή της εγχώριας πίστωσης στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, θα ληφθούν μέτρα για να ανοίξει άμεσα η αγορά για την πώληση και την εξυπηρέτηση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση των μικρών δανείων που καλύπτονται από πρώτες κατοικίες.

Τέλος, προαπαιτούμενο αποτελεί και η επικείμενη υιοθέτηση του νόμου που θα εγκαθιδρύει το συμφωνημένο Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταφοράς στοιχείων ενεργητικού, ως μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων της πρώτης αξιολόγησης. Το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί ως τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα λειτουργεί πλήρως ως το Σεπτέμβριο.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα