Τα μέτρα και ο κόφτης κλειδώνουν. Βαρύς ο λογαριασμός για τους πολίτες

Μπορεί το απόγευμα τις Πέμπτης να εμφανίζονταν από πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες διαβεβαίωναν πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είχε κλείσει, ωστόσο στη συνεδρίαση του Euroworking Group η κατάσταση, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.

 

Το κλίμα στη συνεδρίαση του Euroworking Group ήταν βαρύ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ως το 2018, χωρίς όμως τη συγκατάθεση του ΔΝΤ που κρατά αποστάσεις και από τους Ευρωπαίους, αφού θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο σε όσα γίνουν, για νέα μέτρα και ελάφρυνση του χρέους.

 

Πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν πως με «σκληρή δουλειά», θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η συνεδρίαση πάντως του Euroworking Group στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί και σήμερα, καθώς πέραν της Ελλάδας, θα πρέπει να συζητηθούν και τα υπόλοιπα θέμα της ατζέντας του Eurogroup.

Στο τραπέζι του σημερινού Euro Working Group θα βρεθούν μια σειρά από κομβικά ζητήματα όπως το νέο φορολογικό πακέτο ύψους 1,8 δισ. που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο ταμείο ιδιωτικοποίησεων που θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ αλλά κυρίως ο περίφημος «κόφτης», ο αυτοματοποιημένος δημοσιονομικός μηχανισμός διόρθωσης που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Αγκάθι» παραμένουν τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιμένουν να ψηφιστούν τώρα, ζητώντας και συγκεκριμένες δράσεις, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα ισχύει μέχρι το 2018, αλλά και η περικοπή μισθών σε Δημόσιο, σε συγκεκριμένο ποσοστό και συγκεκριμένες κατηγορίες μισθολογίων. Επιπλέον ζητούν ΦΠΑ 24% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ , αντί άλλων έμμεσων φόρων. Σημείο τριβής είναι και αν η απόφαση για ενεργοποίηση θα λαμβάνεται κάθε χρόνο μετά τα στοιχεία της Eurostat ή μετά από κάθε αξιολόγηση. Οι δανειστές θέλουν κάθε 3 μήνες να αποφασίζεται αν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα και αυτά να λαμβάνονται αυτόματα.

Με «άγνωστο Χ» τη στάση του ΔΝΤ, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση λένε πως κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχονται να εφαρμοστούν από φέτος οι περισσότερες αυξήσεις έμεμσων φόρων, πλην ίσως του φόρου στα ξενοδοχεία ή τις αυξήσεις στα τσιγάρα και τον καπνό που μπορεί να μετατεθούν για 2018.

Τα κείμενα της τεχνικής «συμφωνίας επί της αρχής», που εξετάζει το Euroworking Group κρύβει αυξήσεις φόρων που θα σαρώσουν από το καλοκαίρι την αγορά, με μέτρα όπως:

– Νέα αύξηση (η 6η σε έξι χρόνια) του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24%, που σημαίνει αφαίμαξη μισού δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά. Θα συμπαρασύρει τις τιμές στα τρόφιμα (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), σε ταβέρνες και εστιατόρια, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) στα κόμιστρα των ταξί, στα ρούχα, στα καύσιμα, στα νεόδμητα σπίτια, στη τηλεφωνία

– αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, κυρίως της βενζίνης, ενώ ίσως περιοριστεί ή αποφευχθεί η αύξηση του φόρου του πετρελαίου ντίζελ για τις μεταφορές και τη θέρμανση, στο υγραέριο, και το φυσικό αέριο. Η τιμή της αμόλυβης θα φτάσει στο 1,5 ευρώ.

– αύξηση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης για την μπύρα και την κατάργηση της εξαίρεσης του 50% για τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά για τα Δωδεκάνησα.

– νέους φόρους κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

– από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή και νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων με βάση την αξία και κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά των ΙΧ. Θα αλλάξει όμως και η φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων.

– καθιέρωση ενός φόρου πληρότητας σε ξενοδοχεία που έχουν παραπάνω δύο αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πάνω από δύο κλειδιά.

– μόνιμο φόρο επί των τυχερών παιχνιδιών που να αντικαταστήσει την εισφορά 5 λεπτών ανά στήλη .

– επιβολή εισφοράς για τους συνδρομητές ίντερνετ ύψους 5% αλλά και μία εισφορά 10% για τους συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης. Η πρώτη πάντως ίσως τελικά να περιοριστεί ή αποφευχθεί.

– Την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων ENΦIA από τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με την αλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και αύξηση στους συντελεστές .

Τέλος, ένα ποσό της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ θα εξοικονομηθεί από τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, με το πάγωμα των αυξήσεων λόγω προαγωγής και τον εξορθολογισμό των επιμέρους μισθολογίων, ενώ έρχεται και αύξηση της φορολογίας για τις εταιρίες Real Estate Εταιρείες Επενδύσεων και Εταιρειών Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου.

e-typos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα