EuroWorking Group: Δύσκολη η εξίσωση για το χρέος

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη φόρμουλα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ να παραμένει εντελώς ανοιχτή και τους Ευρωπαίους να επεξεργάζονται ευθέως εναλλακτικά σενάρια, μετά και τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης χθες βράδυ στις Βρυξέλλες.

Από ό,τι φάνηκε το κομμάτι των μέτρων και το τμήμα της συμφωνίας για το “τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα μέχρι την επόμενη αξιολόγηση” ήταν το εύκολο κομμάτι των συζητήσεων, καθώς η Κομισιόν και οι υπόλοιποι κοινοτικοί θεσμοί έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές, όχι όμως και με το ΔΝΤ.

Η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, “είναι ένα καλό πρώτο βήμα”, αλλά ο δρόμος μέχρι τις 24 του μήνα κάθε άλλο παρά εύκολος είναι, με το ΔΝΤ να επιμένει να διευκρινιστεί από τώρα το μακροπρόθεσμο κομμάτι της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τα κράτη μέλη να μην είναι διατεθειμένα να μπουν σε αυτή τη συζήτηση.

Έτσι η συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζει και αποτελεί συμφωνία “Ελλάδας - ΕΕ”, με το ΔΝΤ να μην “προσυπογράφει” αν δεν καταρτιστεί ένα κοινά αποδεκτό “DSA”, η ανάλυση δηλαδή της βιωσιμότητας του χρέους.

Καθώς το μόνο πρόγραμμα που υφίσταται είναι το πρόγραμμα του ESM, το να προσυπογράψει το ΔΝΤ τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για τα μέτρα δεν είναι νομικά απαραίτητο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αλλά “είναι σαφώς επιθυμητό”.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες οι ευρωπαίοι εταίροι προσανατολίζονται σε ένα εναλλακτικό σενάριο, όπου όπως και πέρσι η εκταμίευση της δόσης δεν θα γίνει με ένα πλήρες πρόγραμμα του ΔΝΤ να έχει αποφασιστεί (για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει χρόνος εξάλλου) αλλά με απλώς με μια “πολιτική ευλογία” που η Κρ.Λαγκάρντ πρόκειται να απευθύνει, όχι πριν από το eurogroup της 24ης Μαΐου - όπως στην πράξη έγινε και η περσινή εκταμίευση.

To ΔΝΤ, ενδέχεται να “δεσμευθεί” πως θα εξετάσει την δημιουργία ενός ελληνικού προγράμματος το Φθινόπωρο και μένει τώρα να εξεταστεί αν αυτή η “δέσμευση” είναι επαρκής για τα κοινοβούλια.

Ακόμα και έτσι το σχέδιο που κατέθεσε η Κομισιόν στο eurogroup της περασμένης Δευτέρας για τα μέτρα και τον δημοσιονομικό «κόφτη», μαζί με τις 25 σελίδες των διευκρινίσεων της ελληνικής πλευράς δεν πρόκειται να αλλάξουν, έχουν γίνει αποδεκτά ως πλάνο από τους 19 και θα παρουσιαστούν σήμερα Παρασκευή από ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν στον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Πηγές ανέφεραν ότι ο αξιωματούχος δεν έχει εξουσιοδοτηθεί και δεν πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις για το χρέος καθώς το θέμα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και μεταξύ των 19, αλλά και με το ΔΝΤ.

Νωρίτερα χθες, οι εταίροι εξέταζαν μια σειρά από τρόπους για να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος μεταξύ των οποίων και οι εξής:

• επέκταση της ωρίμανσης των δανείων κατά 5 ακόμα έτη,

• εγγύηση σταθερών επιτοκίων και πληρωμή της διαφοράς μετά το τέλος του προγράμματος,

• διασφάλιση της σύνδεσης της αποπληρωμής κεφαλαίου στο 2% του ΑΕΠ ανά έτος και μεταφορά των υπολοίπων αργότερα,

• επέκταση της περιόδου χάριτος,

• απόδοση στην Ελλάδα των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMPs 2+8 δισ. ευρώ)

• μερική αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ πριν τη λήξη τους και άλλοι.

Το τελευταίο στοιχείο δεν συναντά την αποδοχή των κρατών μελών και δεν προκρίνεται ως λύση.

Αντιθέτως ο συνδυασμός όλων των άλλων μέτρων θα αποτελέσει το μίγμα τη λύσης του λεγόμενου “μεσοπρόθεσμου” σχεδιασμού για το χρέος.

Το ΔΝΤ επέμεινε χθες ότι πρέπει να διευκρινιστεί τι θα συμβεί στα επόμενα 40 χρόνια. Οι εταίροι διαφώνησαν και η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση ως τις 24 του μήνα και το τακτικό eurogroup.

Ωστόσο πηγές των υπουργείων οικονομικών 5 χωρών από το σκληρό πυρήνα του ευρώ, εξέφρασαν χθες τη βεβαιότητά τους ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί ως τότε, καθησυχάζοντας τους ενδιαφερόμενους πως “η Ελλάδα θα είναι εκτός του κάδρου των εξελίξεων πριν από τον Ιούνιο.

Ένα τελευταίο σημείο διαφωνίας είχε να κάνει με το ύψος της δόσης που θα καταβληθεί στην Ελλάδα.

Ακόμα όμως και έτσι οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η πολιτική απόφαση για την καταβολή της στη βάση νομοθέτησης των προαπαιτούμενων θα ληφθεί στις 24 του μήνα, στη συνέχεια θα υπάρξουν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις και η καταβολή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Καθοριστική στη συμφωνία ήταν η συμβολή του προέδρου του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ και του επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο που διασφάλισαν ότι από την Ελλάδα δεν θα ζητηθεί τίποτα παραπάνω από ότι περιέχεται στο έγγραφο της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στο eurogroup της 9ης Μαΐου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα