Κομισιόν: Συμφωνία σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες

Συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας μέσα στις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, «αρκεί η κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις», βλέπουν πηγές της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Real.gr επικοινώνησε με δύο κοινοτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι σχετίζονται με την παρακολούθηση του προγράμματος και οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι έχει επέλθει σύγκλιση σε πολλά ανοιχτά θέματα, δεν έχουν διαγνώσει “πολιτική ρήξης” η οποία να επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά και θεωρούν ότι η συμφωνία είναι, αφενός ζήτημα όγκου δουλειάς αφετέρου θέμα τελικής πολιτικής απόφασης.

Σε σχέση με το πρώτο, η πηγή που προέρχεται από το Συμβούλιο είπε στο Real.gr πως «είναι σαν να γράφουν (ελεγκτές και κυβέρνηση) μία διδακτορική διατριβή κάθε έξι μήνες, μη σας εντυπωσιάζει ο χρόνος ούτε και ο όγκος των κειμένων».

Ο αξιωματούχος κληθείς να απαντήσει αν ο χρόνος χρειάζεται και για να γεφυρωθούν ενδεχόμενες διαφορές ΕΕ και ΔΝΤ απάντησε: «σε ποιες διαφορές αναφέρεστε; Οι στόχοι είναι οι ίδιοι για όλους, η συμφωνία είναι μία, την υπογράψαμε τον Αύγουστο του 2015 όλοι μαζί και ισχύει μέχρι σήμερα. Τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είναι διετές, περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία έχουν θέσει ως προϋπόθεση και για τη δική τους συμμετοχή τα κράτη - μέλη της ΕΕ», είπε και τόνισε ότι ο Τύπος υπερβάλλει σε σχέση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και των απαιτήσεων του Ταμείου.

Η πηγή που προέρχεται από την Κομισιόν σημείωσε ότι η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο ESM συμμερίζονται τις ανησυχίες του ΔΝΤ σε σχέση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018 και ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί είναι ένα από τα υπό εξέτασης σημεία, η κυβέρνηση όμως παρουσιάζει τις προτάσεις της για να το καλύψει και αυτό. «Δεν διαφωνήσαμε ποτέ πως χρειάζονταν και άλλα μέτρα για το 2018», λέει ο αξιωματούχος.

Κληθείς να σχολιάσει τι μέτρα μπορεί να είναι αυτά, απάντησε πως «η τελική επιλογή είναι στο χέρι της κυβέρνησης, δουλειά της τρόικας είναι η εξέταση της αξιοπιστίας των προτάσεων, χρειάζονται μελέτες, χρειάζονται αναλύσεις, σας είπα είναι σαν να γράφουμε διδακτορικό».

Και οι δύο αξιωματούχοι παραδέχτηκαν πως η κυβέρνηση, ειδικά στα δημοσιονομικά, προσπαθεί να πετύχει τους στόχους μόνο από τα έσοδα και όχι από τις δαπάνες, κάτι το οποίο έχει εγγενείς αδυναμίες και προφανείς περιορισμούς.

Σε σχέση με τις συντάξεις, οι δύο αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μεγάλη απόσταση, η οποία έχει καλυφθεί και για λεπτομέρειες, την ίδια ώρα όμως εκφράζουν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σε πολλά μικρότερα ανοιχτά θέματα, ενώ και ειδικά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, θεωρούν ακατανόητη και παραπλανητική την κωλυσιεργία, καθώς η κίνηση αυτή δεν επηρεάζει τις ειλημμένες αποφάσεις σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας και την πιστωτική συμπεριφορά των δανειοληπτών.

Τέλος, κύκλοι των Βρυξελλών επισήμαναν στο Real.gr πως δεν πρέπει να περιμένει κανείς τίποτα το θεαματικό από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ:«Η Κρ. Λαγκάρντ έχει πολλαπλά ραντεβού ανά μισή ώρα για χίλια θέματα, υπάρχουν χιλιάδες ευκαιρίες να συζητήσουμε για το χρέος, αυτό θα γίνει όμως μόνο όταν κλείσει η αξιολόγηση και οριστικοποιηθούν οι δημοσιονομικές παραδοχές για τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα