Έκτακτη συνεδρίαση του Euroworking Group με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση

Στην επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ επικεντρώνονται, λίγο πριν την άφιξή τους στην Αθήνα, οι προσπάθειες των Ευρωπαίων.

Οι επικεφαλής των δανειστών έρχονται αύριο στην Αθήνα, για την τελική φάση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Προηγουμένως, θα συνεδριάσει σήμερα, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking  Group), για το συντονισμό και την ενημέρωση των κρατών –μελών από τους θεσμούς.

Η σημερινή συνεδρίαση του EWG θα γίνει υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ και ως σκοπό έχει, εκτός της ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τον προγραμματισμό και συντονισμό της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δανειστών στο δημοσιονομικό σκέλος και αρκέστηκε στη διαβεβαίωση ότι, όλα θα γίνουν βάσει της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Ο ίδιος επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Κομισιόν στη συμφωνία, τονίζοντας ότι, «Θέλουμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και μια δίκαιη αξιολόγηση και με αυτό τον στόχο θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών αύριο στην Αθήνα».

Πηγή της Ευρωζώνης δήλωνε ότι, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ στο δημοσιονομικό σκέλος, παρά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ, σε γερμανική εφημερίδα περί επίδειξης ευελιξίας έναντι της Ελλάδας λόγω του προσφυγικού.

Την ίδια ώρα, υποστηρίζουν από τις Βρυξέλλες ότι, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου σε όλα τα επίπεδα και ότι, θα κορυφωθούν κατά τη διάρκεια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στις 15 με 17 Απριλίου, στην Ουάσινγκτον. Στόχος της Συνόδου είναι στο περιθώριο της Συνόδου να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών και σε πολιτικό επίπεδο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ΔΝΤ δεν πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, μιας και η συμμετοχή του αποτελεί προϋπόθεση από τουλάχιστον τρία κοινοβούλια της Ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία), οπότε και είναι αδύνατη η εκταμίευση δόσεων χωρίς το Ταμείο, ανέφερε η ίδια πηγή.

Το «πρόγραμμα» του μήνα

Αύριο επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών και ξεκινά η έναρξη των συζητήσεων, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλαδή τη συμφωνία σε όλα τα θέματα (Δημοσιονομικό, Ασφαλιστικό, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, «Κόκκινα» δάνεια). Ακολούθως έρχεται η συνεδρίαση του Euro Working Group, η οποία θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup του Άμστερνταμ, στις 22 Απριλίου.

Δεν αποκλείεται να χρειαστεί κι άλλη συνεδρίαση του Euro Working Group, ειδικά για την Ελλάδα, αυτή θα μπορεί να γίνει μετά τις διαβουλεύσεις της Εαρινής Συνόδου της Ουάσινγκτον, δηλαδή μεταξύ 18 και 22 Απριλίου.

Στη Σύνοδο του ΔΝΤ θα βρίσκονται και οι Υπουργοί της Ευρωζώνης, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ και οι επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2017 – 2018. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά της» στο σημερινό EWG και να παραθέσει στους εκπροσώπους των δανειστών το σχέδιο για την εξεύρεση των μέτρων 1, 8 δισ. που πρέπει να ψηφιστούν τώρα και να υλοποιηθούν από το νέο έτος.

Ειδικότερα «αποστάσεις» πρέπει να καλυφθούν στα εξής ζητήματα

Α. Το ύψος του συνολικού «λογαριασμού» των μέτρων. Ειδικά αν θα παραμείνει στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5, 4 δισ. ευρώ ή αν το Ταμείο θα επανέλθει εγείροντας υψηλότερες αξιώσεις. Στην περίπτωση που ζητηθεί κάτι τέτοιο, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, καθώς ήδη, η ελληνική πλευρά αναζητεί τρόπους συγκέντρωσης των 5,4 δισ. ευρώ, βάζοντας στο τραπέζι όλους τους έμμεσους φόρους, για να εξεταστεί ποιοι θα αυξηθούν και ποιοι όχι. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, ήδη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο.

Β. Το θέμα των «κόκκινων δανείων» παραμένει μέχρι το τέλος στην ατζέντα της αξιολόγησης και είναι αυτό στο οποίο διατηρούνται οι μεγαλύτερες αποστάσεις. Για το λόγο αυτόν, ενδέχεται να μετατεθεί για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι το συμβιβασμό.

Γ. Αν θα «κλειδώσει» η νέα φορολογική κλίμακα με βάση την ελληνική πρόταση (σ.σ.: συντελεστές 22% έως 45%, με τον ανώτατο συντελεστή να επιβάλλεται από τις 40.000 ευρώ και πάνω και την έκπτωση φόρου να περιορίζεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ) ή αν θα επιμείνει το ΔΝΤ στο να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η έκπτωση φόρου και το αφορολόγητο. Προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία επί της φορολογίας εισοδήματος της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δ. Αν θα επιτευχθεί συμφωνία στο να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων προκειμένου να συγκρατηθούν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα οι περικοπές των υφιστάμενων συντάξεων. Διαφορές εντοπίζονται και στο θέμα του υπολογισμού των νέων συντάξεων, με τους δανειστές -και ειδικά το ΔΝΤ- να αξιώνουν μεγαλύτερη περικοπή των συντελεστών αναπλήρωσης.

Αγώνας δρόμου δέκα ημερών

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για την επίτευξη συμφωνίας. Η σημερινή συνεδρίαση υπό τον Τόμας Βίζερ αποσκοπεί στην προετοιμασία του εδάφους, ενόψει των εκ του σύνεγγυς συζητήσεων της Δευτέρας.

Τα ανοικτά μέτωπα θα πρέπει να έχουν κλείσει πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (15 Απριλίου), ημερομηνία κατά την οποία το Ταμείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι και κάτω από ποιες προϋποθέσεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και οι Βρυξέλλες εκφράζουν την πεποίθηση ότι, η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στο μήνα είναι εφικτή. Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, τονίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί αφού ο χρόνος περιορίζεται επικίνδυνα.

antenna


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα