Κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group στη σκιά του Προσφυγικού

Καθοριστική για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι η σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, που γίνεται στη σκιά της προσφυγικής κρίσης.

Στo Euroworking Group αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το εάν θα επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα ή όχι. O αρχικός σχεδιασμός ήταν να επανέλθουν στα μέσα της εβδομάδας, αλλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συνεδριάσει πρώτα το Eurogroup της 7ης Μαρτίου (την ίδια ημέρα πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής για την προσφυγική κρίση) και μετά να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, οι αποστάσεις μεταξύ των ίδιων των δανειστών (ΔΝΤ και Κομισιόν), καθώς και μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της χώρας, παραμένουν στα κρίσιμα θέματα της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα το σημερινό EWG να θεωρείται από στελέχη όλων των πλευρών καθοριστικό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σημείωσε ότι με εξαίρεση την Γερμανία δεν έχουν επιδείξει άλλες χώρες της Ευρώπης αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αναφορικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Πρόκειται για μία τοποθέτηση που έχει δημιουργήσει ερωτήματα για τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης της γερμανικής πλευράς στο σημερινό EWG, σχετικά με τα ανοικτά μέτωπα του ελέγχου του προγράμματος.

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών, αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες στις προσεγγίσεις του για τα «καυτά» θέματα της αξιολόγησης και στο σημερινό Euroworking Group αναμένεται να διαφανεί η τροπή που θα έχει αυτή η διαμάχη.

Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη για υιοθέτηση πολλών μέτρων και περικοπών στις συντάξεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα νέα μέτρα μπορούν να είναι λιγότερα και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ηπιότερες σε σχέση με αυτές που προτείνει το ΔΝΤ.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα