Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Λαγκάρντ. Οι όροι για την παραμονή του ΔΝΤ

Τους όρους που έθεσε, και τους οποίους συζήτησε ο απεσταλμένος της Πολ Τόμσεν σε Βερολίνο και Παρίσι, για την παραμονή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, θα μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ στο ραντεβού που δόθηκε στην Ελβετία με αφορμή το οικονομικό φόρουμ του Νταβός.

Την τελευταία φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε την Κριστίν Λαγκάρντ ήταν στο κλείσιμο των δραματικών διαπραγματεύσεων της 12ης Ιουλίου. Έκτοτε, αν και η ελληνική πλευρά κάλεσε το Ταμείο με επίσημο αίτημα της στις 24 Ιουλίου να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, εντούτοις η κυβέρνηση με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σ’ ένα μπαράζ δηλώσεων για την ανάγκη να αποκλειστεί ο διεθνής οργανισμός με το επιχείρημα ότι απέχει από την ευρωπαϊκή κουλτούρα για τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος.

«Στην πραγματικότητα η γνώμη της Ελλάδος για την συμμετοχή ή όχι του Ταμείου δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία» είπε στο Real.gr αξιωματούχος του ΔΝΤ. «Σε αντίθεση, για παράδειγμα με την Πορτογαλία, η οποία τον Ιούνιο του 2014 δεν ανανέωσε το πρόγραμμα με το ΔΝΤ που μόλις είχε λήξει, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από διεθνή οικονομική επιτήρηση και ενόσω δεν είναι σε θέση να επιτυγχάνει συστηματικά πρωτογενή πλεονάσματα, η τύχη της εξαρτάται αποκλειστικά από τους διεθνείς πιστωτές».

Επίσης εκτιμάται εγκύρως στο Ταμείο ότι οι συζητήσεις για τον ρόλο και το εύρος της συμμετοχής του έχουν εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το κατά πόσον έχουν πειστεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως ο ΕSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) είναι σε θέση να υποκαταστήσουν και να μετατραπούν σ’ ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ σε θέματα μακροοικονομικού σχεδιασμού και διαχείρισης. Ο κ. Σόιμπλε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν εδώ και καιρό μηχανισμούς που δεν θα αφορούν μόνο την διευκόλυνση του ελληνικού χρέους αλλά και κάθε περίπτωση στο μέλλον είτε αφορά την Ελλάδα είτε όχι, η οποία φυσικά θα δίδεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν μεταβεί στο ειδυλλιακό Νταβός, πήρε μια πρόγευση των προθέσεων της κυρίας Λαγκάρντ για το πως θα κινηθεί τελικά το ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα. Ο εκπρόσωπος του, Τζέρι Ράις, με δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη «έσπασε» την πολύμηνη σιωπή του Ταμείου και απαντώντας στην φημολογία και τα δημοσιεύματα έστειλε το μήνυμα ότι μόνο υπό προϋποθέσεις θα μετέχει στο τρίτο πρόγραμμα και σε τεχνοκρατικό αλλά και σε χρηματοδοτικό επίπεδο.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος που θα εισηγηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια τέτοια πρόταση, ο Πολ Τόμσεν, πραγματοποίησε μια κρυφή περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολουθώντας «κατά πόδας» το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος επικοινωνούσε τις ελληνικές θέσεις στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Το Real.gr, είναι σε θέση να γνωρίζει από έγκυρες πηγές του Ταμείου, ότι ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, στις συναντήσεις που είχε με Σόιμπλε και Σαπέν αντίστοιχα σε Βερολίνο και Παρίσι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μεταξύ άλλων, «παραπονέθηκε» για την έλλειψη ενημέρωσης από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μια διαδικασία στην οποία το ΔΝΤ – και δεν είναι ευρύτερα γνωστό- έχει εκφράσει ζωηρές διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκε. Όμως επί της ουσίας διαπραγματεύτηκε με εντολή Λαγκάρντ τους όρους παραμονής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν και τις απαιτήσεις του: το πότε και πως θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων την επόμενη τριετία και την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Το επιτελείο του Ευρωπαϊκού Τμήματος που αξιολόγησε την αρχιτεκτονική των ελληνικών προτάσεων για το ασφαλιστικό (σσ: οι οποίες παρεπιπτόντως δόθηκαν γραμμένες στα ελληνικά…) κατέληξε ότι στηρίζονται σε αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και την βιωσιμότητα του συστήματος μετά το 2018. Ο Πολ Τόμσεν φρόντισε να μεταφέρει σε Σόιμπλε και Σαπέν ότι θέση του ΔΝΤ είναι η συζήτηση για το χρέος και εκείνης που γίνεται σήμερα για το ασφαλιστικό είναι παράλληλες, αφού οι ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2024 είναι ικανές να υποσκάψουν την όποια συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, αν δεν εξασφαλιστεί η επάρκεια της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος

Στο ΔΝΤ εκτιμούν, ότι πέραν πάσης βεβαιότητας, η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα αργήσει να ολοκληρωθεί και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Το ασφαλιστικό αποτελεί την ραχοκοκαλιά της πρώτης αξιολόγησης και μια πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά, την στιγμή που οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προβλέπουν και ένα κενό στον προϋπολογισμό του 2016 της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ.

Οι θέσεις του ΔΝΤ έχουν διατυπωθεί μέσω της επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ντέλιας Βελκουλέσκου στις συζητήσεις και στα δεκάδες e-mail τα οποία ανταλλάσσονται καθημερινά με την Αθήνα. Το Ταμείο τάσσεται κατά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών γιατί κάτι τέτοιο θα περιορίσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε μια εποχή χαμηλής απασχόλησης. Επίσης, το ΔΝΤ πιέζει για τις δικές του κόκκινες γραμμές, όπως η χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και οι επικουρικές να γίνονται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ πιέζει να καταργηθούν εφάπαξ και ΕΚΑΣ και να μειωθούν συντάξιμες αποδοχές στα ευγενή ταμεία.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα