Χρηματιστηριακή κρίση... made in China. Κατρακυλούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο κόκκινο βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη νέα κατακόρυφη πτώση στους δείκτες στην Ασία - με ειδικά τη συνεδρίαση στις κινεζικές αγορές να διακόπτεται μισή ώρα μετά την έναρξη λόγω της βουτιάς. Χαμηλότερα και το πετρέλαιο. 

Φόντο της νέας υποχώρησης είναι οι κινήσεις του Πεκίνου προς νέα υποτίμηση του γουάν, που ενισχύουν τις ανησυχίες για την ορμή της κινεζικής οικονομίας.

Η Πέμπτη ήταν η δεύτερη ημέρα στην ίδια εβδομάδα που στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και του Σενζέν ενεργοποιήθηκε η «ασφάλεια» της διακοπής των συναλλαγών λόγω της μεγάλης πτώσης: Η Σαγκάη έπεσε 7,3% και το Σενζέν 8,3% μέσα στα πρώτα 30 λεπτά. 

Οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν την ίδια πορεία αμέσως μετά το άνοιγμα, ώρες μετά το κλείσιμο των ασιατικών αγορών.

Η τιμή του πετρελαίου κινείται επίσης καθοδικά, με το αμερικανικό αργό να πέφτει κάτω από τα 33 δολάρια στα 32,6 δολ. με πτώση άνω του 5%. 

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX έπεσε γρήγορα κάτω από τις 10.000 μονάδες, και κατέγραφε πτώση 3,9% λίγο πριν το μεσημέρι (ώρα Αθήνας). 

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινήθηκε αναλόγως με υποχώρηση 3% την ίδια ώρα.

Στο Παρίσι,
ίδια ήταν η εικόνα του CAC40, ο οποίος βρισκόταν σε πτώση 3,4%.

Και στη Μαδρίτη, ο IBEX35 βρέθηκε στο βαθύ κόκκινο, καταγράφοντας λίγο πριν το μεσημέρι πτώση 3%, σύμφωνα με το in.gr.

Το Μιλάνο άνοιξε επίσης σε έντονα αρνητικό κλίμα, το οποίο ωστόσο περιορίστηκε σχετικά στη συνέχεια με υποχώρηση στα επίπεδα του 2,4%. Το κλίμα από τις διεθνείς αγορές έσπασαν κάπως οι ειδήσεις από το μέτωπο της ιταλικής αγοράς εργασίας, με την ανεργία να περιορίζεται στο 11,3% (από 11,5%) και την ανεργία στους νέους στο 38,1% (από 39,3%). 

Στην Αθήνα, αυτήν την ώρα (12:31), ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου σημειώνει απώλειες 4,83%.

Σόρος: Η κρίση στις αγορές θυμίζει το 2008

Οι αγορές παγκοσμίως είναι αντιμέτωπες με μια κρίση και οι επενδυτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, δήλωσε σε οικονομικό φόρουμ στη Σρι Λάνκα, ο Τζορτζ Σόρος.

Η Κίνα προσπαθεί να βρει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και η υποτίμηση του νομίσματός της μεταφέρει προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Μια επιστροφή σε θετικά επιτόκια είναι μία πρόκληση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, πρόσθεσε, καθώς και ότι το σημερινό περιβάλλον έχει ομοιότητες με το 2008.

«Η Κίνα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα προσαρμογής. Θα έλεγα ότι αντιστοιχεί σε μια σοβαρή πρόκληση που μου θυμίζει την κρίση που είχαμε το 2008», τόνισε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το capital.gr.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα