Κινεζικός πυρετός χτύπησε το Χρηματιστήριο

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα επίπεδα των 620 μονάδων, εν μέσω μεγάλης πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών λόγω της ανησυχίας που δημιουργούν τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας που προκάλεσαν «ξεπούλημα» μετοχών στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά. Παράλληλα η ένταση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στις αγορές.

Επιφυλακτικοί οι διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων, τηρούν στάση αναμονής, έχοντας στραμμένη την προσοχή στις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν το επενδυτικό-χρηματιστηριακό κλίμαστις μεγάλες αγορές, ρίχνοντας βαριά σκιά και στην ελληνική.

Αναλυτές επισηαίνουν ότι  το ΧΑ θα βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες  υπό την επίδραση των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και της αβεβαιότητας που μπορεί να προκαλέσει η κοινοβουλευτική μάχη για το ασφαλιστικό.

Σε αντίθεση με την αισιοδοξία που επικρατεί όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις, σε βραχυχρόνιο ορίζοντα αναμένονται αστάθεια, μεταβλητότητα και έντονες διακυμάνσεις χωρίς κατεύθυνση.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κι αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για νέες τοποθετήσεις.

Η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση. Πλέον το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων θα αρχίσουν να πωλούνται από τις τράπεζες, κίνηση που θα τους δώσει ανάσα στις κεφαλαιακές ανάγκες αλλά και θα εξυγιάνει σημαντικά την εικόνα τους.

Το επόμενο διάστημα ουσιαστικά θα καθαρίσει τόσο ο επιχειρηματικός χάρτης στην χώρα μιας και αρκετές επιχειρήσει ή θα κλείσουν ή θα πουληθούν σε επενδυτές μιας και οι τράπεζες κρατούσαν σε ζωή αρκετές από αυτές εδώ και χρόνια με πολλές περιπτώσεις να μην έχουν και νόημα.

Ο τραπεζικός κλάδος ουσιαστικά ξεκινάει από την αρχή και αν η οικονομία καταφέρει έστω στο δεύτερο εξάμηνο να αναπτυχθεί τότε θα έχουν όλες εκείνες τις πιθανότητες να ξεκινήσουν μία μεγάλη ανοδική πορεία για τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλη σημασία έχει φυσικά πως θα κινηθεί η οικονομία αλλά και πως θα διαχειριστούν καλύτερα το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο μιας και καινούργιο δανεισμό δεν είναι ικανές να δώσουν ακόμα με το πιο σημαντικό επόμενο μέλημα τους να είναι η προσέλκυση μέρος των καταθέσεων που έχουν χάσει.

Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να προβληματίζει μιας και έχει μπροστά του Γολγοθά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περάσει από την Βουλή. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής δείχνει πως τα καταφέρνει χωρίς ιδιαίτερες απώλειες με το μεγάλο πρόβλημα να είναι μπροστά μας και λέγεται ασφαλιστικό.

Ουσιαστικά το 2016 σε κάθε περίπτωση είναι η ευκαιρία της χώρας να κάνει μία καινούργια αρχή και να καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης έστω στο δεύτερο εξάμηνο.

Τεχνική ανάλυση

Η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται σε πλάγια διόρθωση, με τον FTSE 25 να έχει σαν επόμενη στήριξη τις 179 μονάδες και αμέσως χαμηλότερα τις 176 μονάδες. Οι 182 μονάδες είναι η πλησιέστερη αντίσταση, με κύρια το επίπεδο των 185 μονάδων. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να έχουν δώσει ακόμα ανοδικό έναυσμα.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι 630 μονάδες είναι αντίσταση. Η διάσπαση της μπορεί να οδηγήσει τον δείκτη στις  650 -660 μονάδων. Οι 590 μονάδες είναι κύρια στήριξη. Πλέον το πτωτικό κανάλι έχει κατέλθει κάτω και από τις 700 μονάδες γεγονός που βοηθάει στην λήψη αποφάσεων στους μεσοπρόθεσμους.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γ.Δ. υποχώρησε 1,64% στις 620,98 μονάδες με τζίρο 58 εκατ. ευρώ και όγκο 96 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 υποχώρησε 2,42% στις 178,9 μονάδες με 12 πτωτικές, 10 ανοδικές και 3 μετοχές αμετάβλητες.

Η Εθνική έκλεισε στα 0,33 ευρώ με απώλειες 3,79%, όγκο 52,6 εκατ. τεμάχια. Η Eurobank υποχώρησε 3,85% στο 1 ευρώ με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια.

Στα 2,41 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank με απώλειες 3,21%, όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια, τζίρο 9,18 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ ενισχύθηκε 4,12% και έκλεισε στα 4,04 ευρώ με όγκο 280 χιλ. τεμάχια, τζίρο 1,11 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 937 εκατ. ευρώ.

Αμετάβλητη στα 5 ευρώ η ΕΥΔΑΠ. Η Μυτιληναίος έκλεισε στα 3,65 ευρώ με απώλειες 0,54%. Η Jumbo υποχώρησε 1,03% στα 9,60 ευρώ. Ο ΟΤΕ υποχώρησε 2,06% στα 9,05 ευρώ. Η Ελλάκτωρ υποχώρησε 2,76% και έκλεισε στα 1,41 ευρώ.  Ο ΟΛΠ βρέθηκε στα 14,25 ευρώ με άνοδο 2,67%. Η Τιτάν ενισχύθηκε 2,21% στα 18 ευρώ. Η ΔΕΗ ενισχύθηκε 4,12% και έκλεισε στα 4,04 ευρώ.

Sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα