Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με «κλικ» στον υπολογιστή τους θα μπορούν να ενεργοποιούν από εδώ και στο εξής τα ασφαλιστικά ταμεία για οφειλέτες με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Για μικρότερα ποσά, ακόμη κι αν αυτά είναι της τάξης των 50 ή 100 ευρώ, τα Ταμεία θα ακολουθούν τη χειρόγραφη διαδικασία, δηλαδή την επίδοση του κατασχετηρίου τραπεζικού λογαριασμού με δικαστικούς κλητήρες.

Τα πρώτα ηλεκτρονικά κατασχετήρια άρχισαν να «επιδίδονται» από χθες μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Αφορούσαν ωστόσο μικρό αριθμό οφειλετών, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν ξεπέρασαν τους 150, ενώ ο στόχος, όπως περιγράφεται στη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, είναι να αποστέλλονται ως 600 ειδοποιήσεις ανά τράπεζα σε καθημερινή βάση.

Στο στόχαστρο

Σύμφωνα με τα κριτήρια που εφαρμόζει το ΚΕΑΟ στην αποστολή των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων προς τις τράπεζες, στο στόχαστρο βρίσκονται πέντε τουλάχιστον κατηγορίες οφειλετών:

1. Οσοι έχουν χρέη που βρίσκονται στο όριο της παραγραφής (με οφειλές που πλησιάζουν στη δεκαετία).

2. Οσοι έχουν μεγάλο ύψος οφειλής και συστηματική αθέτηση όρων ρύθμισης ή δεν έχουν προβεί σε καμία ρύθμιση.

3. Πρόσωπα μεγάλης ηλικίας που εμφανίζονται ως διαχειριστές νεοσύστατων εταιριών, οι οποίες όμως λειτουργούν ως «βιτρίνα» για να σβήνονται τα ίχνη παλαιότερων χρεών.

4 Οφειλέτες που εμφανίζονται να δημιουργούν νέα χρέη χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα προηγούμενα.

5. Οφειλέτες οι οποίοι εκμεταλλεύονται συστηματικά τις ρυθμίσεις, καθώς πληρώνουν λίγες μόνο δόσεις και επανέρχονται με νέα αίτηση ρύθμισης, την οποία όμως εγκαταλείπουν πολύ γρήγορα.

Διπλοοφειλέτες

Οι τράπεζες που θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά κατασχετήρια από το ΚΕΑΟ και θα έχουν την ευθύνη να ψάχνουν αν οι οφειλέτες που τους διαβιβάζονται τηρούν λογαριασμό είναι η Εθνική, η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Αττικής, η Unicredit και η Aegean Baltic Bank.

Πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει με τους διπλοοφειλέτες, δηλαδή με όσους χρωστούν εισφορές στα Ταμεία και ο λογαριασμός τους που κινδυνεύει να δεσμευτεί είναι ταυτόχρονα και λογαριασμός εξυπηρέτησης δανείου! Τέτοιες περιπτώσεις είναι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, χιλιάδες και δεν είναι απίθανο, όπως παραδέχτηκαν στελέχη του ΚΕΑΟ που μίλησαν στον «Ελεύθερο Τύπο», να υπάρξουν τα παράδοξα, όπως δηλαδή να δεσμευτεί λογαριασμός που χρησιμοποιεί ο οφειλέτης για να πληρώνει το δάνειό του! Απαξ και πάρουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο οι τράπεζες, θα πρέπει δηλαδή να επιλέξουν αν θα δεσμεύσουν το λογαριασμό με ό,τι ποσό έχει μέσα για να το πάρει το ΚΕΑΟ ή αν θα προλάβουν να κρατήσουν τη δόση του δανείου πριν πάνε τα χρήματα για χρέη στα ταμεία.

aftodioikisi

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα