Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρϊασαν το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Η εκταμίευσή της θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το πρωί της Τρίτης.

Πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg είχαν αναφέρει από νωρίς ότι η εκταμίευση της υπο-δόσης έχει ήδη εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και επομένως η θετική έκβαση του Eurogroup ήταν καθαρά διαδικαστική. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του ESM αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλαδή το Eurogroup.

Ειδικότερα,  όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 20.00, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτησαν την υλοποίηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων και άναψαν επισήμως το πράσινο «φως» για την εκταμίευση τόσο της υπο-δόσης των δύο δισ. ευρώ, όσο και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης εξαίρουν την ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση των τραπεζικών κεφαλαίων. Παρ’ όλα αυτά, το Eurogroup καθιστά αναγκαία τη συνέχιση των προσπαθειών των ελληνικών αρχών, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα και ιδίως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Καταλήγοντας, το Eurogroup χαιρέτησε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να οριστικοποιήσουν το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, δέσμευση την οποία υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο Twitter και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, σημείωσε επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν και την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου.

Οι ανακοινώσεις

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης, υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Στρέφουμε πλέον την προσοχή μας στα επόμενα στάδια του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη συνεργασία τους με τους θεσμούς στη δεύτερη και τελική δέσμη ορόσημων και στα μέτρα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας ότι μεταφέρθηκε από την πρώτη στη δεύτερη δέσμη, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι είναι ένα θέμα που παρακολουθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημείωσε επίσης ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling διευκρίνισε ότι η εκταμίευση θα γίνει το πρωί της Τρίτη.

Όσον αφορά τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Dijsselbloem δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την εκταμίευση των χρημάτων θα γίνεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες, μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Από πλευράς του, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη δέσμη μέτρων, ενώ σχετικά με την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, επεσήμανε ότι οι «ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 10 δισ. ευρώ».

Οι αφίξεις

Κατά την άφιξή του στο Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η «σημερινή οικονομική κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκτακτη περίσταση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη ρήτρα της οικονομικής ευελιξίας αλλά πρέπει να εκτιμηθεί αργότερα».

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σημερινό Eurogroup πολύ σημαντικό είναι για την Ιρλανδία γιατί «οδεύουμε από τη διορθωτική πλευρά του προγράμματος σταθερότητας στην προληπτική πλευρά».

Όσο για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί στις Βρυξέλλες μετά τις απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα, ο κ. Νούναν δήλωσε πως νιώθει ασφαλής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση είπε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη καθώς υπάρχει η προσφυγική κρίση, πέρα από την οικονομική.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα