Νέα εμπλοκή με τους δανειστές. Δεν θα εκταμιευτεί την Τρίτη η δόση

Νέες επιπλοκές καταγράφονται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς καθώς και κύκλοι του Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει πάση θυσία συμφωνία απόψε, εν τούτοις η εκπρόσωπος του καθ ύλην αρμόδιου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζει ότι το αυριονό EuroWorking Group δεν θα λάβει απόφαση εκταμίευσης της δόσης. Τα νέα δεδομένα έχουν από το μεσημέρι θολώσει το τοπίο που είχε αρχίσει να ξεκαθαρίσει τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία απόψε, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο καθώς ανοίγουν διαρκώς νέα μέτωπα, δεν θα είναι εφικτή η εκταμίευση της δόσης πριν την ψήφιση των νομοσχεδίων με όλα τα προαπαιτούμενα. Δηλαδή εκτός από το EuroWorking Group της Τρίτης θα απαιτηθεί και νέα σύνοδος των υπουργών Οικονομικών -ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης- που θα εγκρίνει τα 10 + 2 δισ., κάτι που πρκατικά δεν μπορεί να γίνει πριν από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οσονούπω ξεκινά νέος γύρος διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελόυ με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο οποίος αν και θα κλείσει τεχνικά ζητήματα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ουσιατικό αποτελεσμα.

Καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκάλυψαν στο sofokleousin.gr ότι αν και τεχνικά βρίσκονται λύσεις, το μείζον πολιτικό ζήτημα της παραμονής ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν επιτρέπει την ουσιαστική συνέχιση των συζητήσεων.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να αποσυνδεθεί το ζήτημα των τραπεζών από τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα ώστε να ξεμπλοκάρει η -παγωμένη για την ώρα- διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Πιερ Μοσκοβισι, Άνικα Μπρέινχαρτ, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά «Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα αποτιμήσει αύριο την κατάσταση, αναμένουμε και νέα πρόοδο τις επόμενες μέρες, κάτι που θα επιτρέψει στους θεσμούς να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πριν τα κράτη μέλη λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Συνεπώς δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια απόφαση εκταμίευσης αύριο, αλλά η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι μετά την ψήφιση των μέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο»

Αν και επισήμως κανείς δεν αναγνωρίζει την εμπλοκή με το ρόλο του ΔΝΤ στην επόμενη ημέρα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εν τούτοις οι εξελίξεις σκιαγραφούν ένα μάλλον προβληματικό πεδίο συνεννόησης.

Η νέα καθυστέρηση της διαδικασίας εντείνει όμως την ανασφάλεια στις αγορές, παγώνοντας το αίμα στις φλέβες των τραπεζιτών που θα είναι αναγκασμένοι να παρατείνουν για ακόμη μια φορά τη διαδικασία του Book Building για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Από χθες το απόγευμα τα ηνία της διαπραγμάτευσης φαίνεται να έχει αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας ό οποίος μετά από συσκέψεις χθες και σήμερα και από επικοινωνίες μεταξύ του Νίκου Παππά και συμβούλων τους με διεθνείς παράγοντες έχει φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω από την υπογραγή της συμφωνίας, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Με δεδομένο το φόρτο εργασίας του Φρανσουά Ολάντ μετά τα γεγονότα του Παρισιού και με την Άνγκελα Μέρκελ να αναζητά λύσεις ανάγκης για το προσφυγικό, το ελληνικό ζήτημα φαίνεται ότι λαμβάνει μια αναγκαία πολιτική παράταση ολίγων ημερών έτσι ώστε να μην γίνουν βεβιασμένες και άστοχες κινήσεις.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα