Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο

Την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στο Σαββατοκύριακο επιδιώκει η Αθήνα, ενώ μετά τις χθεσινές συνεχείς συσκέψεις με τους επικεφαλής των θεσμών, παραμένει απόσταση να καλυφθεί στα θέματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της ελληνικής πλευράς, στη χθεσινή διαπραγμάτευση επήλθε συμβιβασμός στο ζήτημα των ρυθμίσεων των οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και σύγκλιση ως προς τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση για όλα τα ζητήματα που είναι ανοιχτά μπορεί να κλείσει σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτο στις δύο το μεσημέρι και η συνάντηση προβλέπεται να είναι μαραθώνια, αφού υπάρχει έδαφος που πρέπει να καλυφθεί.

Η επίτευξη συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμη για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, που γνωρίζει ότι έχει ανοίξει η διαδικασία υποβολής προσφορών για την ανακεφαλαιοποίηση (book building) και επείγεται για ένα θετικό σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές προτού ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα συγκληθεί το Euroworking Group (EWG) για να εγκρίνει τη συμφωνία και να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό ωστόσο προϋποθέτει πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν υποβάλλει θετική αίτηση συμμόρφωσης προς το EWG, η οποία θα καταρτιστεί μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, γιατί για να συγκληθεί το EWG Κυριακή, όπως θέλει η κυβέρνηση, θα πρέπει η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί ως το βράδυ του Σαββάτου.

Πέρα από τις εκκρεμότητες, πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και όλα τα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο και αναφέρονται στη διαχείριση τραπεζών και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επισήμως, η κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει σαφές, που βρίσκεται η διαπραγμάτευση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και της πρώτης κατοικίας.

Οι χθεσινές κυβερνητικές διαρροές από το γραφείο του αντιπροέδρου κ. Γ. Δραγασάκη αναφέρονταν σε μια σκληρή διαπραγμάτευση και τη μεγάλη μάχη που δίδεται, ώστε να υπάρξει συμφωνία και σύγκλιση του EWG.

Η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών συνεχίστηκε χθες για όλη την ημέρα, και διεκόπη μόνον όσο διάρκεσε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα.

Το απόγευμα και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου, το οικονομικό επιτελείο μετέβη εκ νέου στο ξενοδοχείο Hilton και η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ.

Πάντως, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακό, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα και τις επόμενες ημέρες, αφού ξεκινά η διαμόρφωση της δεύτερης λίστας των προαπαιτουμένων και θα πρέπει να καταρτιστεί η λίστα των μέτρων που θα ψηφιστούν ως το τέλος του χρόνου.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα