Mπαράζ διαβουλεύσεων για το Eurogroup, αγκάθι οι πλειστηριασμοί

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών μία ημέρα πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup. Στις 18:30 αναμένεται να συνεδριάσει το Euro working Group ενώ θα υπάρξει και τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Παράλληλα επίκειται επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και όπως όλα δείχνουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας είναι εκείνο που κυριαρχεί στο αδιέξοδο που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να πάει πίσω χρονικά από την στιγμή που δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Στην περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή σήμερα – που είναι και το πιο πιθανό σενάριο - τότε την Τετάρτη οι παλιές εκκρεμότητες θα προστεθούν σε νέες με το γενικό τίτλο «πακέτο προαπαιτούμενων του Νοεμβρίου». Το πακέτο αυτό θα συνδιαμορφωθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα - μάλλον την Τρίτη - για να ξεκινήσουν άμεσα την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση αναμένεται να ζήσει έναν εφιάλτη που θα έχει την μορφή ατελείωτων διαπραγματεύσεων για όλα τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Το κλείσιμο μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης μπορεί να φέρει ξανά την κυβέρνηση να προσυπογράφει σε σκληρούς συμβιβασμούς.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών πως δεν πρόσκειται να βγουν στο σφυρί τα σπίτια των φτωχών και αναζητά πλέον πολιτική λύση, προκειμένου να ξεπεράσει την σθεναρή αντίσταση του κουαρτέτου, που βάζει πολύ χαμηλά τον πήχη στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

«Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εντός της ημέρας αναμένεται να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και θα ζητήσει να υπάρξει ελαστικότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα μετά τις αιματηρές θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος να διαρραγεί η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή της χώρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ θα θέσει εκ νέου και το θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού, ένα ζήτημα που εκτός από ανθρωπιστικό, είναι και ιδιαιτέρως κοστοβόρο και το οποίο επωμίζεται εξ ολοκλήρου η χώρα μας χωρίς καμία βοήθεια, παρά το γεγονός ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα