Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών

Το παλό, γνωστό σήριαλ των διαπραγματεύσεων με την  τρόικα παίζεται τώρα σε επανάληψη με τους Θεσμούς και  η κυβέρνηση προσβλέπει πάλι σε πολιτική λύση, που θα μπορούσε να δοθεί μέσω Eurogroup. Το χάσμα απόψεων παραμένει αγεφύρωτο  μετά την άκαρπη νυχτερινή τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όλα δείχνουν ότι στο αυριανό Eurogroup  δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα που θα ξεκλειδώνει τη δόση. Η κυβέρνηση ελπίζει πάντως και θα προσπαθήσει να παρουσιάσει στο Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης μια νέα φόρμουλα λύσης, αφήνοντας εκτός πλαισίου το ασφαλιστικό και αποδεχόμενη ως «αντάλλαγμα» την υπό όρους δημιουργία αγοράς για τα προβληματικά δάνεια.

Πέραν των συζητήσεων που διεξάγονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο,  σε εξέλιξη βρίσκεται και μια άτυπη παρασκηνιακή διαβούλευση με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και με την Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ανοιχτά ζητήματα με «πολιτική λογική», να εξομαλυνθούν διαφορές και να καταστεί δυνατή η ταχεία εκταμίευση της πρώτης υποδόσης.

Στόχος της ελληνικής πλυράς είναι να αποσπάσει μια κατ’ αρχήν επικύρωση του προτεινόμενου πλαισίου, που θα επιτρέψει να προχωρήσουν τα τεχνικά κλιμάκια  και να αρθεί το «τελεσίγραφο» των Θεσμών. Οι δανειστές έχουν ορίσει την Τετάρτη ως deadline, συνδέοντας την ψήφιση των προαπαιτούμενων (και όχι απλώς την κατάθεσή τους στη Βουλή) με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ  και με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Από την Τρίτη οι επικεφαλής εκπρόσωποι των Θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τον καθορισμό του επόμενου πακέτου προαπαιτούμενων.

EuroWorking Group αν επιτευχθεί σύγκλιση

Μία ακόμη προσπάθεια προσέγγισης απόψεων θα γίνει σήμερα, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις και πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη. Η  ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να τεκμηριώσει τις απόψεις της για  το σύστημα των 100 δόσεων και για την απόδοση των ισοδύναμων που θα υποκαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Εάν αμβλυνθούν οι διαφορές και γίνουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης, δεν αποκλείεται να συγκληθεί  κατεπειγόντως  συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας,  που θα προετοιμάσει το έδαφος για λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη

Αν δεν υπάρξει πρόοδος και δεν συνεδριάσει το EuroWorking Group, το Eurogroup θα περιορισθεί τη Δευτέρα σε διαπιστώσεις και συστάσεις. Η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ θα μετατεθεί  τουλαχιστον για μία εβδομάδα, καθώς μετή την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης πρέπει να συνέλθει το EWG και να διατυπώσει εισήγηση προς το Συμβούλιο υπουργών, που θα χρειασθεί να συνεδριάσει πάλι.

Την Παρασκευή πηγές της Κομισιόν προεξοφλούσαν την εξέλιξη αυτή. Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι μια «ευκαιρία αποτίμησης της κατάστασης» –παραπέμποντας την εκταμίευση για το άδηλο μέλλον.

Παρά ταύτα, στην Αθήνα αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία. Επισήμαιναν ότι εάν δεν έχει προηγηθεί συνεδρίαση του EuroWorking Group ώστε να υπάρχει εισήγηση, στο Eurogroup  δεν πρόκειται βέβαια να ληφθεί απόφαση. Όμως, μπορούν να διαμορφωθούν ισορροπίες, ώστε να αποσυνδεθεί το ζήτημα των τραπεζών και να γίνουν οι κινήσεις για την απελευθέρωση των 10 δισ. από τον ESM προς το ΤΧΣ.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα