Πού θα κάτσει η μπίλια για την ύφεση του 2015

Το φάντασμα της ύφεσης απειλεί όλο και πιο έντονα την ελληνική οικονομία, καθώς όχι μόνο πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι προβλέψεις που μεταθέτουν για αργότερα την ανάπτυξη της χώρας, αλλά πολλές από αυτές είναι αντικρουόμενες, προκαλώντας σύγχυση για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα η νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία προειδοποιεί πως είναι ορατός ο κίνδυνος για βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος, 2015. Μάλιστα, όπως τονίζεται, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα κατορθώσει να αποφύγει μια μακρά περίοδο στασιμότητας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, χωρίς επίσης να αποκλείεται η επιστροφή της στην ανάπτυξη το 2017, αλλά όχι νωρίτερα.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 σημειώθηκε μικρή αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης πιθανόν λόγω του φόβου ότι επέκειτο κούρεμα των καταθέσεων. Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η χώρα επέστρεψε στην ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015. Κατά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2016, ως το τέλος του έτους θα έχει καταγραφεί ύφεση 2,3% και για το 2016 1,3%. Αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση του εγχώριου εισοδήματος στα 173 δισ. ευρώ, από 179 δισ. ευρώ το 2014.

Από την πλευρά του το ΚΕΠΕ τοποθετεί στο -1,6% τον μέσο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με τις επιμέρους προβλέψεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο να κυμαίνονται στο -1,5% και -1,7%, ως προς τις αντίστοιχες περιόδους του 2014.

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ στην τετράμηνη έκδοσή του «Οικονομικές Εξελίξεις», η εν λόγω πρόβλεψη αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια οικονομία και την επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,0% στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, για το σύνολο του 2015 το ΚΕΠΕ τοποθετεί στο 0,3% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Με τη σειρά του το ΙΟΒΕ τοποθετεί μεταξύ του εύρους 1,5% και 2% τις εκτιμήσεις του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015.

Δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους φόρους οι Έλληνες

Πέραν των προβλέψεών του για την ύφεση, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη φτάσει στο τέλος της, τονίζοντας πως νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων, δεν συνεπάγεται αυτόματα περισσότερα φορολογικά έσοδα. Οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και ενδεχομένως νέοι φόροι μπορεί να ενισχύσουν τη φοροδιαφυγή, διαμηνύει και επισημαίνει πως τα φορολογικά μέτρα έχουν αποφασιστεί χωρίς να εκτιμάται το γεγονός αν μπορούν να εφαρμοστούν, πού μπορούν να εφαρμοστούν, τί επιπτώσεις θα έχουν αν εφαρμοστούν και, βεβαίως, τί επιπτώσεις θα έχουν εάν δεν εφαρμοστούν από όλους.

Πολύπλοκο το τρίτο μνημόνιο

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει το τρίτο μνημόνιο πολύπλοκο και φιλόδοξο. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει «αγώνα δρόμου» για την εφαρμογή του και η δημόσια διοίκηση να δείξει διαχειριστική επάρκεια για ένα τόσο δύσκολο έργο. Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε ένα περιβάλλον ύφεσης, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να είναι χειρότερο σε σχέση με το πρώτο. Το εξάμηνο αυτό θα αντανακλά με χρονική υστέρηση όλες τις συνέπειες των προηγούμενων αρνητικών εξελίξεων, όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, η αβεβαιότητα, η επενδυτική άπνοια.

Ο σπουδαιότερος όρος για ταχύτερη ανάκαμψη και, κυρίως, για να είναι αυτή σε διατηρήσιμη βάση, είναι να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα τόσο ως προς τη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, όσο και ως προς τη διαχείριση θεμάτων (μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις).

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα