Αποφασίζει για τη δόση το EuroWorking Group. Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης

Χρόνο μέχρι σήμερα το βράδυ, που συνεδριάζει το EuroWorking Group, ώστε να κλείσει τεχνικές εκκρεμότητες και να διαμορφώσει τις απαραίτητες πολιτικές ισορροπίες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης των  2 δισ. και την ομαλή προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει η ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έλευση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, η επίσκεψη του οποίου έπεται του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Το χρονοδιάγραμμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα πιεστικό καθώς σήμερα πρέπει πάση θυσία να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, να κλείσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων -νόμος Κατσέλη- και να ληφθεί μια θετική απόφαση από το EWG το βράδυ, καθώς το Σάββατο το πρωί ανακοινώνει η ΕΚΤ τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, άρα και τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα κληθούν να καλύψουν ΤΧΣ και ιδιώτες.

Η σημειολογία των ξένων

Αν και κεντρικό θέμα συζήτησης των ξένων αξιωματούχων με την ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμετώπιση της κρίσης του προσφυγικού, εν τούτοις ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται και τα θέματα της αξιολόγησης και των αποκρατικοποιήσεων, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέροντόσο σε επιχειρηματικό-επενδυτικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό.

Ενδεχόμενη εμπλοκή στη διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδας και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνιστά νέο μέτωπο για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, ενώ αυτή τη στιγμή το φλέγοντα ζητήματα είναι το προσφυγικό, οι σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία καθώς και η τραπεζική ενοποίηση.

Υπ αυτό το πρίσμα το μπρα-ντε-φερ της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο και ιδιαίτερα με την Κομισιόν και τον ESM για τα ανοιχτά ζητήματα των κόκκινων δανείων, του ΦΠΑ και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκαλεί μεν ανησυχία και εκλαμβάνεται ως ενδεικτικό της πολιτικής βούλησης της Αθήνας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, πλην όμως δεν μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για έκρηξη, όχι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Το plan B

Όπως έχει αποκαλύψει το sofokleousin.gr τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι δανειστές διαθέτουν επεξεργασμένα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κάτι “στραβώσει”, ενδεχόμενο που δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες.

Στην εν εξελίξει διένεξη παρεμβαίνει ενεργά και η ΕΚΤ διευκρινίζοντας είναι δεσμευμένη στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συνέντευξη του Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Mega Channel.

Πυροσβεστικά στις φημολογίες είχε κινηθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΚΤ, αφήνοντας να διαρρεύσει -μέσω κύκλων του Γιάννη Στουρνάρα- ότι η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση δεν συνδέονται.

Των διαρροών ακολούθησε η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος δυναμίτισε το κλίμα επαναφέροντας το πολιτικό ρίσκο και την αβεβαιότητα.

Παράλληλα όμως η παρέμβαση Ντομπρόβσκις και το μπαράζ επίσημων και ανεπίσημων διαβεβαιώσεων από την ΕΚΤ απκαλύπτουν ρήγμα μεταξύ ΕΚΤ, Κομισιόν και ESM, τουλάχιστον επί του χειρισμού των εμπλοκών και της διαπραγματευτικής στρατηγικής.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα