Παρατείνεται το θρίλερ για τα προαπαιτούμενα και τη δόση

Με νέο χρονικό «ορόσημο» την Σύνοδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Νοεμβρίου και ελπίδα για ένα έκτακτο Euro Working Group που θα επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου κινείται πλέον το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δις ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης καθώς υπάρχουν ακόμη μέτρα και δράσης τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η Ελλάδα θα προσέλθει στην συνεδρίαση έχοντας να παρουσιάσει υλοποίηση των 90% των συμφωνημένων μέτρων και υποσχέσεις για την ολοκλήρωση των 48 προαπαιτούμενων μέχρι και το Eurogroup.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να καταθέσει σήμερα το σύνολο των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων οι οποίες θα υλοποιούν μια σειρά από μέτρα των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Ακόμη όμως και αν πάρουμε ένα νέο περιθώριο μέχρι την σύνοδο των υπουργών οικονομικών είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για να γίνει αποδεκτό ότι το ελληνικό πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά.

Το έκτακτο Euror Working Group που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες αλλά και οι υπουργοί οικονομικών του Ευρώ θα ζητήσουν να μάθουν και για την πορεία υλοποίησης των βασικών μέτρων του μνημονίου που δεν είναι προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου.

Στην συζήτηση θα πρέπει να παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει γίνει στο νέο ασφαλιστικό, η προβλέψεις για έσοδα αποκρατικοποιήσεων και η πορεία μέχρι την σύσταση και λειτουργία του νέου ταμείου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η Κυβέρνηση μέσα στο χρόνο και φυσικά η δημοσιονομική πρόοδος του προϋπολογισμού η οποία δεν είναι ιδανική.

Επίσκεψη Μοσκοβισί

Τελευταία ελπίδα για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης για θέματα όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και το θέμα της απελευθέρωσης στα οποία έχει εγκλωβιστεί εδώ και 10 ημέρες η Κυβέρνηση είναι η επίσκεψη του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομικών και φορολογία κ. Πιέρ Μοσκοβισί η οποία αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στις συναντήσεις που θα γίνουν με τους οικονομικούς υπουργούς τα θέματα θα τεθούν και φιλοδοξία είναι να βρεθούν λύσεις με το μικρότερο πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Στο μεταξύ το υπουργείο οικονομικών αναμένεται σήμερα η αύριο να δώσει μια ακόμη παράταση για τις δηλώσεις ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα.

Πάντως η συζήτηση περί ισοδύναμων βρίσκεται ακόμη σε αδιέξοδο αφού και το ενδεχόμενο αύξησης των τελών κυκλοφορίας ή η επιβολή τελών σε αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που είχαν έως τώρα ατέλεια δεν αποτελεί ακόμη ισοδύναμο αφού θα κάλυπτε μόνο το 10 -15% από τα περίπου 300 εκ ευρώ που πρέπει να βρεθούν για να απαλλαγή η ιδιωτική εκπαίδευση από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Πιο δύσκολο ακόμη η λύση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών αφού τα εναλλακτικά σενάρια δεν κατέληξαν σε κάποια λύση που θα περάσει χωρίς την αντίδραση των δανειστών.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα