Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις - Τα αγκάθια που μπλοκάρουν δόση και αξιολόγηση

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μαζί με μια σειρά ανοιχτά ζητήματα εφαρμογής στην πράξη νομοθετημένων προαπαιτούμενων, θέτουν εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δύο υποδόσεων και της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος.

Στο Euro Working Group, την ομάδα εργασίας δηλαδή, των εκπροσώπων των υπουργείων οικονομικών, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, δεν θα φτάσει η έκθεση συμμόρφωσης που πρέπει να εκπονήσει η τρόικα σε σχέση με την εκπλήρωση των milestones που είχε θέσει το Eurogroup στις 14 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Άννικα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπο της Κομισιόν «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος» και οι «ομάδες των τεχνοκρατών θα ολοκληρώσουν την εισήγησή τους σύντομα». Μετά από αυτό το σημείο, «εναπόκειται στα κράτη - μέλη να αποφασίσουν για την καταβολή της δόσης».

Τα κράτη μέλη εκπροσωπούνται στο Euro Working Group, που όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοράει το καπέλο του διοικητικού συμβουλίου του ESM και πράττει τα δέοντα.

Το παρασκήνιο όμως δεν είναι τόσο απλό. Η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές, θα ήθελε να παρουσιάσει μια έκθεση συμμόρφωσης, από την οποία μπορεί και να λείπαν δύο ή τρία milestones.

“Σε έναν ιδανικό κόσμο”, λέει μια πηγή του Real.gr, “τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να πουν το ΟΚ για τα 2 δισ., ακόμα και με δύο - τρεις μη σοβαρές ελλείψεις”. Η ίδια πηγή που έχει γνώση του compliance report, αναφέρει “τα κενά είναι πάνω από δύο - τρία και δεν είναι σε ασήμαντα θέματα”. Καταλήγει δε “βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε, όσο πιο πλήρης είναι η έκθεση, τόσο πιο εύκολη η δουλειά της Κομισιόν στο Συμβούλιο”.

Η σημαντική πρόοδος που επικαλείται η Α. Μπράινχαρτ έχει όντως επιτευχθεί, όμως το σήμα από τα κράτη μέλη είναι πως πρέπει να κλείσουν τα πάντα. Ως εκ τούτου στους διαδρόμους τους Συμβουλίου, ακούγεται πια η ημερομηνία του τακτικού Eurogroup του Νοεμβρίου (9) για τα πρώτα 2 δισ., το διάστημα ως τις 15 για το υπόλοιπο 1 δισ. και η 15η Νοεμβρίου ως στόχος (και όχι με βεβαιότητα) για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των υπολοίπων εγγυοδοτικών ομολόγων του ESM (ως 15 δισ.) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Είναι προφανές ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, με το ασφαλιστικό, τα φορολογικά και τα «κόκκινα» δάνεια να ορίζουν την καυτή ατζέντα.

Τα κράτη μέλη ήδη ζητούν από την Ελλάδα να ξεχάσει “πολιτικές λύσεις” και μακρές συζητήσεις στα Eurogroup, όπως και να το κάνουμε οι εταίροι της χώρας στο ευρώ θεωρούν ότι η Ελλάδαπροστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ( strategic defaulters) στους πλειστηριασμούς και αμφιταλαντεύεται σε όλα τα άλλα θέματα. Η Κομισιόν κάνει ότι μπορεί για να τα συμβιβάσει, όμως τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά τις όποιες ελπίδες για χαλάρωση λόγω του προσφυγικού, τόσο στην Κομισιόν, όσο και στο Συμβούλιο οι πάντες είναι απόλυτοι: “η Ελλάδα θα πάρει λεφτά για τη συμμετοχή της στην ανάσχεση της προσφυγικής κρίσης, θα ελεγχθεί λογιστικά για αυτά, όμως δεν θα γίνει καμία υπαναχώρηση στο πρόγραμμα”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα