Νέα κυβέρνηση: Euroworking Group στις 24 Σεπτεμβρίου. Αγκάθια, ασφαλιστικό - ΦΠΑ

Στις 10:30 το πρωί, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης. Στο επόμενο στάδιο η ελληνική κυβέρνηση θα επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβει τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. O χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, με τη νέα κυβέρνηση να καλείται να προχωρήσει στην εφαρμογή του μνημονίου και όλων των προαπαιτούμενων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Οκτώβριο και να ανοίξει ο δρόμος στην εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που παραμένουν ως υπόλοιπο από την πρώτη δόση.

Το Euroworking Group αναμένεται να συγκληθεί στις 24 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, οι αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν έως ότου η Ελλάδα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, τονίζουν στο διεθνές πρακτορείο δύο ευρωπαϊκές πηγες, οι οποίες προσθέτουν ότι η πρώτο υποδόση των 3 δισ. ευρώ μπορεί να επικεντρωθεί σε μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση και το ασφαλιστικό.

Τα αγκάθια

Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει έως τις 5 Οκτωβρίου συμπληρωματικό προϋπολογισμό για φέτος και προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016, αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με μέτρα 7 δισ. ευρώ έως το 2019. Ανοιχτό παραμένει επίσης το αγκάθι του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά υποσχέθηκε την αντικατάστασή του από ισοδύναμα μέτρα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στον Οκτώβριο στην ψήφιση εφαρμοστικών νόμων και την έκδοση εγκυκλίων για τις μειώσεις των συντάξεων και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, να αναζητήσει τα ισοδύναμα ή αλλιώς να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων,την αύξηση της φορολογίας των αγροτών και των εισοδημάτων από τα ενοίκια, τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς με την ενσωμάτωσή της

 

 

sofokleousin

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

-
Σχολιάστε το άρθρο: