Η Ελλάδα ψάχνει λύση με ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Ο Σόιμπλε προτείνει IOUs αντί για λεφτά!

Απεγνωσμένα η Ελλάδα ψάχνει λύση με ένα πρόγραμμα-γέφυρα για άμεση χρηματοδότηση που θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το Euro working group συνεδριάζει αυτή την ώρα, με τηλεδιάσκεψη, για τη συμφωνία-γέφυρα της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες δανεικές υποχρεώσεις της.

Ντάισελμπλουμ: Δύσκολο να έχουμε άμεσα πρόγραμμα-γέφυρα

Σύμφωνα με το Live Squawk, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να δήλωσε πως η συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα που ζητάει η Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει τις άμεσες ανάγκες της, δεν πρόκειται να επιτευχθεί άμεσα.

Από την μεριά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε πως η Μ. Βρετανία δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο για τη βοήθεια της Ελλάδας μέσω του ESM.

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε πρότεινε τη χρήση IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε σε συζητήσεις του με άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα να εκδώσει IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει μέρος των εσωτερικών υποχρεώσεών της. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ακόμη πως τα IOUs αποτέλεσαν και πάλι θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η χρήση των IOUs είναι αμφιλεγόμενη, με ορισμένους ειδικούς να κάνουν λόγο πως είναι το πρώτο βήμα για παράλληλο νόμισμα. Ο τρόπος αυτός είναι κατάλληλος μόνο για εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής, όπως λογαριασμούς και μισθούς, και όχι για το εξωτερικό χρέος.

Financial Times: Ποιές είναι οι επιλογές για άμεσα χρήματα

Η Ελλάδα, αποκαλύπτει ο Πήτερ Σπίγκελ, χρειάζεται 12 δις ευρώ ως βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και ως μια από τις επιλογές εμφανίζεται να είναι ο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, από το οποίο θα μπορούσαν να αντληθούν οι πόροι.

Από τις 9:30 το πρωί σε τηλεδιάσκεψη

Οι έξι επιλογές συζητιούνται σε μια τηλεδιάσκεψη, η οποία ξεκίνησε στις 09:30 το πρωί και πιθανότητα, σήμερα θα έχει βρεθεί και η λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7 από τα 12 δις μέχρι τη Δευτέρα. Τα 3,5 αφορούν την πληρωμή στην ΕΚΤ. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό, τότε η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να εκδώσει έκτακτα δάνεια για να κρατήσει τις ελληνικές τράπεζες ανοιχτές.

Η ιδέα να αντλήσει η Ελλάδα τα 11 δις από τα 60 δις του EFSM, υποστηρίζεται από την Κομισιόν και τη Γαλλία. Η Αγγλία, η οποία πήρε τη δέσμευση το 2012 πως δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν για τέτοιο σκοπό αυτοί οι πόροι, έλαβε την απάντηση από αξιωματούχο της Ευρωζώνης ότι οι λόγοι της διαφωνίας της ήταν πολιτικοί και όχι νομικοί. Αν συμφωνήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Οι άλλες επιλογές είναι οι εξής: Να ληφθούν δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης ύψους 3,5 δις ευρώ ή να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της Ελλάδας από τα ομόλογα της ΕΚΤ ως μορφή δανείου προς την Αθήνα.

Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η περίπτωση, να χρησιμοποιηθεί μέρος των χρημάτων που θα παραχωρούσε η ΕΕ προς την Ελλάδα για έργα του Δημοσίου και τα οποία θα μπορούσαν στην παρούσα φάση, να δοθούν για να την άμεση κάλυψη των αναγκών της χώρας.

«Μπλόκο» από τη Βρετανία για το δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα

Το Λονδίνο φέρεται να «μπλοκάρει» την χρήση του ευρωπαϊκού ταμείου EFSM για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα.

Το ταμείο, που διαχειρίζεται η Κομισιόν, αντλεί κεφάλαια από τους «28» και όχι μόνο από τις χώρες με κοινό νόμισμα, με την συμβολή της Γερμανίας να ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Η χρήση του Ταμείου είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζει η Κομισιόν για χρηματοδότηση γέφυρα προς την Αθήνα μέχρι την έναρξη διαπραγματεύσεων για το πακέτο από τον ESM, με αξιοποίηση των κεφαλαίων του ως εγγύηση για έκδοση δανείων.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζόρτζ Οζμπορν έχει συνομιλήσει με τους ομολόγους για το ζήτημα εν όψει του Ecofin.

Σύμφωνα με τις αναφορές στα βρετανικά μέσα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «η ιδέα χρήσης του EFSM είναι κάτι που "αποκλείεται εξαρχής"».

Για την κίνηση κεφαλαίων του Ταμείου διαφωνεί και ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Οι ηγέτες από όλη την ΕΕ είχαν συμφωνήσει το 2010 πως τα κεφάλαια του EFSM δεν θα ξαναχρησιμοποιούνταν για μέλη της Ευρωζώνης και αυτή παραμένει η θέση του πρωθυπουργού», τονίζει εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, σύμφωνα με τον Guardian.

«Δεν έχουμε λάβει τέτοια πρόταση, και δεν βρίσκεται τέτοια πρόταση στο τραπέζι», συμπλήρωσε.

Αισιόδοξος ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στούμπ, ο οποίος σε ένα tweet του γράφει: Η ώρα του ecofin. Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν σκληρές, αλλά εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις.

iefimerida

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ