Βρυξέλλες - Αθήνα: Παιχνίδια εντυπώσεων μέχρι τη συμφωνία

Συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού βλέπουν οι Βρυξέλλες, ως το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουνίου, η οποία θα πάει στο euro working group της 15ης Ιουνίου και στο eurogroup της 18ης του ίδιου μήνα στο Λουξεμβούργο με ανοιχτό το πότε θα εκταμιευθεί η δόση τμηματικά στη βάση νομοθέτησης προαπαιτούμενων.

Για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση οφείλει, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του eurogroup να παρουσιάσει συμπληρωματικά μέτρα στον ήδη γνωστό κατάλογο των 47 σελίδων, που θα έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα ενός ακόμα δισ.

Αυτό θα συμβεί σχετικά σύντομα και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός αναμένεται και πάλι στις Βρυξέλλες για να τα παρουσιάσει στην γνωστή ομάδα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, από το Σάββατο και ως τα μέσα της άλλης εβδομάδας, πλην Κυριακής και Δευτέρας εκτός και αν θελήσει να κάνει τη συνάντηση στο περιθώριο των G7 στη Βαυαρία. Τα μέτρα που θα παρουσιάσει θα είναι εμπνεύσεως της κυβέρνησης και αξιολόγησης τρόικας, στο μέτρο που επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα βρίσκονται κοντά σε ακέραια νούμερα και το ασφαλιστικό θα αντιμετωπιστεί σε ένα αρχικό στάδιο. Με το που θα δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές η παρασκηνιακή σήμερα συζήτηση για το χρέος θα έρθει στο προσκήνιο. Εκεί λύσεις υπάρχουν, όχι όμως από αυτές που μπορεί κανείς να τις πουλήσει εύκολα στην κοινή γνώμη που δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις οικονομικών.

Στην ταινία the prestige (2006), του Κρίστοφερ Νόλαν, ο Μάικλ Κέιν εξηγεί στον Χιού Τζάκμαν ότι ένα μαγικό κόλπο έχει τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση (the pledge) ο μάγος δείχνει στο κοινό κάτι συνηθισμένο, μια τράπουλα, ένα πουλί, έναν άνθρωπο. Στην δεύτερη φάση (the turning) ο μάγος μετατρέπει το συνηθισμένο σε κάτι ασυνήθιστο. Το κοινό ψάχνει για το μυστικό. Αλλά δεν ψάχνει πραγματικά, θέλει να εξαπατηθεί. Δεν χειροκροτά όμως ακόμα. Και επειδή το να εξαφανίσεις κάτι δεν φτάνει, πρέπει μετά και να το φέρεις πίσω. Γι’αυτό κάθε μαγικό κόλπο έχει και ένα τρίτο μέρος (το prestige) αυτό είναι και το δυσκολότερο.

Κάπως έτσι εξελίσσεται και η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Κανείς δεν ψάχνει το τι πραγματικά συμβαίνει και το κοινό θέλει να πιστέψει ότι κάτι εξαιρετικό συμβαίνει, ότι υπάρχει ένα μυστικό.

Στην πραγματικότητα, όλα τα δεδομένα βρίσκονται μπροστά στο κοινό:

1) Το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα δημόσια προσβάσιμο κείμενο.

2) Το αίτημα για παράτασή του για 4 μήνες επίσης.

3) Το γεγονός ότι ο 5ος έλεγχος που εκκρεμεί πρέπει να ολοκληρωθεί είναι αυτονόητο.

4) Τα θέματα του ελέγχου είναι και αυτά δημόσια προσβάσιμα.

5) Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει ποτέ ξανά χρήματα για χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της ή του ασφαλιστικού επίσης.

Παρ’ όλ’ αυτά, το κοινό θέλει να δει την δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού επί της γης και θα τον δει. Ακόμα και αν το κόστος του μαγικού κόλπου αποδειχθεί δυσανάλογο.

Ο 5ος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014 με μια σειρά μέτρα που για κάποιο λόγο, τότε φάνταζαν στο κοινό ανεπίτρεπτα. Σήμερα πρέπει να καλυφθεί και ένα πρωτογενές έλλειμμα που δημιουργήθηκε στο μεταξύ, ενώ οι αγορές δεν φαίνονται πια ούτε με κιάλια.
Αργά η γρήγορα οι 47 σελίδες της ελληνικής πρότασης θα συμπληρωθούν με τα απαραίτητα μέτρα και η συμφωνία θα κλείσει.

Μέχρι τότε θα έχουμε ακούσει για προτάσεις των δανειστών που δίνονται κρυφά (παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί του αντιθέτου) για παράλογες απαιτήσεις που ανατράπηκαν, για το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων και το ΦΠΑ στο ρεύμα. Τα κείμενα θα έχουν ότι ερμηνεία βολεύει για να δικαιολογηθεί το μαγικό κόλπο. Πήρε τέσσερις μήνες για να αποδειχθεί ότι παρατάθηκε το μνημόνιο με τον έλεγχο και την Τρόικα.

Ας περιμένουμε να δούμε πόσοι μήνες θα περάσουν για να αποδειχθεί ότι τα μέτρα στη φύση και στην κατανομή τους είναι στο χέρι της κυβέρνησης και οι ποσοτικοί στόχοι τίθενται από την πραγματικότητα πως οι εταίροι δεν θα δανείσουν ξανά για τη διατήρηση του status quo.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

Real.gr
Σχολιάστε το άρθρο: