Διαπραγμάτευση: Πρόοδος αλλά χωρίς συμφωνία στο Eurogroup

Τα αρμόδια στελέχη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών μέσω της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group αναφέροντας μεταξύ άλλων πως υπάρχει πρόοδος αλλά απαιτούνται ακόμα βήματα ώστε να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές. Η συνεδρίαση είχε διάρκεια 2,5 ώρες και αυτό που προκύπτει είναι πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα καταγραφεί η πρόοδος αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια συμφωνία.

Για την ώρα υπάρχουν σημεία διαφωνιών που εστιάζονται στο πλεόνασμα με τους δανειστές να ζητούν 2,5% ενώ η ελληνική πλευρά 1,25% με 1,5%. Πιέσεις φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα για τα εργασιακά με βασικό μοχλό πίεσης το ΔΝΤ. Μεγάλο "αγκάθι" παραμένει το ΦΠΑ, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να μην ζημιώσει τα χαμηλότερα στρώματα στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό.

Στο κυβερνητικό επιτελείο από την άλλη πλευρά υπάρχει η προσδοκία πως το Eurogroup θα δείξει σημάδια αναγνώρισης των προσπαθειών σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν έχει λάβει ρευστότητα από τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τον κύκλο επαφών του με Ευρωπαίους ηγέτες και τις επόμενες μέρες. Ως προς αυτό παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.

Το κλίμα φαίνεται πως έχει αλλάξει όπως επισημαίνουν κύκλοι και από το Βερολίνο καθώς αξιωματούχος αναφέρει πως υπάρχει πρόοδος ειδικα και μετά τις αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Ωστόσο πάντα παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι υπογραφούν οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, επιβεβαιώνοντας πάντως πως η Αθήνα έχει πρόταση!

Πιο βέβαιος από ποτέ εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ότι η Αθήνα θα φτάσει τελικά σε συμφωνία με τους δανειστές της για ένα νέο πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, αν και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί τη Δευτέρα στις 11/5/2015 στο Eurogroup.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του, τόνισε πως το Eurogroup στις Βρυξέλλες θα είναι κρίσιμο για τις διαπραγματεύσεις. «Ελπίζουμε ότι η συνάντηση θα αποτελέσει ένα σημαντικό κρίκο, για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη Ιουνίου, που είμαστε σίγουροι ότι θα σηματοδοτηθεί από ανάκαμψη και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός.

Στη συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογο του συζητήθηκαν διάφορα τεχνικά ζητήματα απόρροια των οποίων προκύπτουν θετικά μηνύματα ώστε να υπάρξει σύντομα η δυνατότητα ανακοινώσεων που θα οδηγούν σε τελική συμφωνία.

Πολλοί Ευρωπαϊοι αξιωματούχοι, όπως ο Βαρουφάκης σημείωσαν χθες και σήμερα ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια οριστική συμφωνία μετά το πέρας του Eurogroup της 11ης Μαϊου, κοινή θέση όλων όμως ήταν η σαφής πρόοδος που έχει επιτεχθεί.

 

 

 

 

sofokleousin