Στο μικροσκόπιο του Brussels Group το πολυνομοσχέδιο. Όλα τα μέτρα

Από τις εξετάσεις του Brussels Group θα περάσει σήμερα το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα μέτρα στη βάση των οποίων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει μια μεταβατική πρώτη συμφωνία με τους εταίρους πριν τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου.

Αύριο, περνάει τις εξετάσεις του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια παίρνει το δρόμο για τη Βουλή. Τις «μέσα» εξετάσεις φαίνεται να τις περνάει άνετα. Τις «έξω» θα δείξει.

Η συνεδρίαση του BG έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την συνεδρίαση του EuroWorking Group και όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, οι επαφές στο γκρουπ των Βρυξελλών θα είναι διαρκείς τις επόμενες ημέρες για όσο χρειαστεί. Σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα θα γίνει νέα σύσκεψη υπό τον Γ. Βαρουφάκη για το νομοσχέδιο.

Η προσδοκία της ελληνικής πλευράς βέβαια είναι η «βαλίτσα» να μην πάει μακριά και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου να κλείσει η συμφωνία. Αν όμως το πολυνομοσχέδιο είναι το μόνο διαβατήριο και δεν έχει όντως εκπλήξεις, παρά τη λίστα Βαρουφάκη, είναι απορίας άξιο γιατί η συμφωνία δεν έκλεισε εδώ και ένα μήνα!

Το πολυνομοσχέδιο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις. Βασίζεται στη λίστα Βαρουφάκη, φέρνει νέα μέτρα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει τις καυτές πολιτικές ζώνες του ασφαλιστικού, του εργασιακού και των συντελεστών ΦΠΑ. Αυτά θα τα ξαναβρεί μπροστά της η κυβέρνηση τον Ιούνιο. Εκτός θα είναι πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι ρυθμίσεις για την προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τις οποίες υπάρχει διαφωνία της ΕΚΤ που αφορά κυρίως το ύψος των ορίων για τα οποία θα δίνεται προστασία. Για το θέμα πάντως οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες καθώς σύμφωνα με άλλες πληροφορίες θα περιλαμβάνονται σχετικές ρυθμίσεις.

Έτσι επί του παρόντος η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της σε φορομέτρα με στόχο κυρίως την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, ανασύρει σχέδια περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, βγάζει στο προσκήνιο εθελοντική αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων του εξωτερικού και κλείνει το μάτι στους δανειστές ότι δεν θα βάλει χέρι στον ΕΝΦΙΑ αν δεν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Και επειδή όλα δείχνουν ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν θα το επιτρέψουν, ο ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως θα μας συνοδέψει για μία ακόμη χρονιά. Από το 2016, βλέπουμε.

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των δημοσιονομικών ισορροπιών, εκτιμούν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι πρακτικά αδύνατο να καταργηθεί φέτος. Είναι άλλωστε ένας φόρος ο οποίος παρά τις κακοτεχνίες στη δομή του και τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε, έφερε στα δημόσια ταμεία όσα ακριβώς είχαν προϋπολογιστεί ή 2,6 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανότερο, μέσα από ένα μικρής εμβέλειας κούρεμα των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο, ο φόρος να παραμείνει ως έχει για φέτος και να αρχίσει μάλιστα να εξοφλείται από το καλοκαίρι και μετά.
Τα μέτρα

Το πολυνομοσχέδιο, που προβλέπεται να συζητηθεί αύριο το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για:

1. Την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (π.χ. πιλοτική υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών σε νησιά με πάνω από 3.000 κατοίκους και για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ).

2. Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

3. Την είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

4. Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων.

5. Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

6. Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις.

7. Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά.

8. Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ.

9. Τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων.

10. Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων

11. Τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια.

12. Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής.

13. Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

euro2day

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ