Αισιοδοξία και τελεσίγραφα με το ταμείο της Ελλάδας στο κόκκινο

Σχετική αισιοδοξία επικρατεί για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση παρά τις δηλώσεις των εταίρων μας, που δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής είναι μάλλον απίθανο, με την κρίσιμη ημερομηνία τώρα να μετατίθεται για το τέλος του μήνα με την πληρωμή μισθών και συντάξεων ή την 11η Μαΐου, οπότε πρέπει να πληρωθούν 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη, μία μέρα μετά το Euroworking Group (συνεδριάζει σήμερα) και μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της αλλά αυτό ίσως να μην συμβεί έως το επικείμενο Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης επικαλούμενος, μετά το τέλος της ομιλίας του σε τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, σημεία σύγκλισης των εμπλεκόμενων πλευρών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία», ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Σε ό,τι αφορά το Eurogroup της Παρασκευής, ανέφερε ότι θα διαρκέσει δύο με δυόμιση ώρες, συμπληρώνοντας ότι κανένα Eurogroup δεν αποφασίζει κάτι σημαντικό εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος.

Ερωτηθείς για την εκταμίευση των χρημάτων, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα.

«Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή», κατέληξε.

Σύμφωνα με το newsbeast, το ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι περιμένει πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αστάθεια.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ωστόσο πως μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη «δεν αποτελεί επιλογή».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ