Κρίσιμο - διήμερο EuroWorking Group 8 - 9 Απριλίου. Σενάρια συμφωνίας και απειλών

Σε ένα ακόμα κρίσιμο-διήμερο  EuroWorking Group στις 8 και 9 Απριλίου εναποθέτονται οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας των δανειστών με την Ελλάδα ώστε να ξεκλειδώσει η δόση και να εκταμιευθούν έστω τα 1,9 δισ. κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και να ανασάνει η κυβέρνηση η οποία καλείται να πληρώσει τη δόση του δανείου του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Με τις δυο πλευρές να διατείνονται ότι έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ελαστικότητας που διαθέτουν προκειμένου να βρεθεί λύση και με την ελληνική κυβέρνηση να έχει θέσει δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα στην Εθνική Αντιπροσωπεία τις κόκκινες γραμμές τα περιθώρια σύγκλισης είναι περιορισμένα. Οι απειλές ου εκτξεύονται μέσω διαρροών στα διεθνή media κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνηκτική και δίνουν την αίσθηση ότι η μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου έρχεται.

Από την πλευρά τους οι εταίροι επιμένουν να χρησιμοποιούν το τραπεζικό σύστημα ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση, ενώ οι λάθος χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου στις σχέσεις με την ΕΚΤ ανάγκασαν τον Μάριο Ντράγκι να αναπέμψει στο Eurogroup απόφαση για μεγαλύτερη στήριξη των τραπεζών.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες να αποδείξει ότι υπάρχει μεν όπλο στο τραπέζι –χρεοκοπία- αλλά αυτό οπλίζεται από τη στάση των εταίρων και των θεσμών και όχι με τη βούληση της. Για το λόγο αυτό δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τα σενάρια εξάντλησης της ρευστότητας που διαρρέονται στα διεθνή και ελληνικά media.

Λύσεις εκτός πλαισίου

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει διαρκώς σενάρια λύσεων και προτάσεων, επιχειρώντας να δώσει ευελιξία στους εταίρους και τους θεσμούς ώστε να υπάρξουν συμφωνίες σε επιμέρους ζητήματα και να επιτύχει την εξαίρεση άλλων και τη μετάθεσή τους στην ευρύτερη συμφωνία που θα τεθεί επί τάπητος τον Ιούνιο.

Με την κυβέρνηση να διατείνεται ότι διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του μήνα (εσωτερικές και εξωτερικές), διαψεύδοντας παράλληλα το Reuters ότι διαθέτει ρευστότητα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο έχει σαφείς εντολές να μην συρθεί σε συμφωνία αλλά να εμείνει στις κυβερνητικές θέσεις.

Η σοβαρότητα της κατάστασης και η σημασία που αποδίδεται στο αποτέλεσμα της συζήτησης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί σε δύο ημέρες και όχι σε μια όπως συνήθως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Τη συνεδρίαση ανακοίνωσε την Τετάρτη η αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες αποφεύγοντας, ωστόσο, να ορίσει ρητά ότι η Ελλάδα είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα των τεχνοκρατών που μετέχουν στο Euroworking Group.

Τράπεζες και capital controls

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το δημοσίευμα του Stratfor, το οποίο αποτιμά την κατάσταση επισημαίνοντας ωστόσο ότι στο τραπέζι βρίσκεται πάντα το σενάριο της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), με την πρόφαση της συνεχιζόμενης εκροής καταθέσεων, καθώς η ΕΚΤ δεν αυξάνει αντιστοίχως τη χρηματοδότηση μέσω ELA, αφήνοντας πάντα ένα κενό μεταξύ των καταθέσεων που έχουν διαρρεύσει και των κεφαλαίων που απορροφούν οι τράπεζες από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας.

Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών παραμένει μεν ισχυρή αλλά εξετάζεται κάθε εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως είχε δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο η επικεφαλής της SSM, Ντανιέλ Νουί, επισημαίνοντας ότι οι εποπτικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση και έτοιμες να δράσουν για την προστασία του συστήματος.

 

 

 

sofokleousin

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ