ΕΕ: Πρώτα συμφωνία, μετά εκταμίευση

Μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες συνήθως διαψεύδονται, τρέφει η Αθήνα για εκταμίευση τμήματος της δόσης πριν από το Πάσχα μέσω των δύο συνεδριάσεων του euro working group της Μεγάλης Εβδομάδας, ωστόσο η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Παρά το ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες χθες ήταν κλειστές, το real.gr επικοινώνησε με πηγές της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης και έμαθε ότι:

1) οι συνεδριάσεις της Μ. Εβδομάδας δεν είναι έκτακτες αλλά προγραμματισμένες,

2) είναι απόλυτα σύνηθες να υπάρχουν δύο συνεδριάσεις σε μια εβδομάδα, ή και τρεις αν χρειαστεί - κάτι που τους τελευταίους μήνες συμβαίνει έτσι και αλλιώς,

3) η ομάδα εργασίας δεν σκοπεύει να κάνει καμία διαπραγμάτευση για την επίτευξη staff level agreement, θα κληθεί να αξιολογήσει το staff level agreement μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας των θεσμών.

4) αν η εισήγηση είναι θετική τότε ναι, είναι δυνατόν να συνεδριάσουν οι υπουργοί με τηλεδιάσκεψη και αμέσως μετά το ΔΣ του EFSF για να εγκρίνει εκταμιεύσεις, όμως,

5) δεν έχει αποφασιστεί πολιτικά να γίνει εκταμίευση χωρίς νομοθέτηση έστω και ενός μέτρου,

6) ακόμα και έτσι τα λεφτά χρειάζονται από μια ως τρεις μέρες για να φτάσουν στην Αθήνα, ενώ τέλος,

7) καλό είναι να θυμόμαστε ότι με βάση τα κείμενα που έχουν αλλάξει χέρια είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σημείο.

Σύμφωνα με τις πηγές που ενημέρωσαν το real.gr είμαστε ακόμα πολύ μακριά από συμφωνία και αν ο χρόνος τρέχει για αυτό φταίει η ελληνική πλευρά που τον σπατάλησε άσκοπα από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά. Εξηγούν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην συμφωνία, ότι δεν άλλαξε κανένας κανόνας και ότι ακόμα περιμένουν να δουν τις προτάσεις και την τεκμηρίωση τους.

Σε σχέση με το τελευταίο, αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά φέρει αυτούσια την ευθύνη για την μη παροχή στοιχείων στους αρμόδιους των τριών θεσμών καθώς αυτό προβλέπει το MFAFA που έχει υπογράψει και πως δεν μπορεί να δει λεφτά αν δεν τηρεί τους κανόνες.

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει μάλιστα και σε στελέχη της Κομισιόν το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν σταματήσει να μιλάνε με την task force και τον κ.Ράιχενμπαχ, του οποίου η θητεία έχει παραταθεί ως το καλοκαίρι, αλλά η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να μην χρησιμοποιεί, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Το ίδιο άσχημη εντύπωση προκαλεί σε κυβερνήσεις χωρών που έχουν δανείσει στην Ελλάδα οι πρόσφατες δηλώσεις περί ασφυξίας και οι διαρροές στον τύπο για τους “κακούς εταίρους που στραγγαλίζουν την Ελλάδα”. H πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Λετονίας, μάλιστα, Laimdota Straujuma, φέρεται να είπε σε τραπέζι με διπλωμάτες πως “οι Έλληνες κάνουν σαν να τους χρωστάμε και όχι σαν να χρωστάνε οι ίδιοι”.

Τέλος, σε σχέση με την πρόσφατη διαρροή των 26 σελίδων προς τους financial times και τον εξαιρετικό συνάδελφο Peter Spiegel, κύκλοι των Βρυξελλών έλεγαν πως “καλό είναι η μια πλευρά να περιορίσει τη δυσφορία της γιατί υπάρχουν αρκετοί στις Βρυξέλλες που θυμούνται τις διαρροές κειμένων που αποδίδονταν στον Μοσκοβισί και τον Ντάισελμπλουμ αλλά ουδέποτε γράφτηκαν από αυτούς”.

 

«Πάτερ, άφες αυτοίς· ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» (Λκ. 23,34).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ