Euro Working Group: Το μπαλάκι στο Eurogroup και τον EFSF για το 1,2 δισ. Τι σημαίνει

Με στόχο να νοιώσει η ελληνική κυβέρνηση την πυγμή και τη δύναμη του EuroWorkingGroup το τεχνικό συμβούλιο αποφάσισε χθες να αναπέμψει το ζήτημα της επιστροφής των 1,2 δισ. (που αφορούσαν κεφάλαια που δόθηκαν στις συνεταιριστικές τράπεζες) στο Eurogroup και τον EFSF, δηλώνοντας αναρμόδιο να υπεισέλθει στην ουσία του ζητήματος λόγω νομικών κολλημάτων. Η απόφαση αυτή προκαλεί βέβαια πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στον Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος βλέπει δυναμική «ανταρσίας» στο τεχνικό σώμα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση αξιοπιστίας του ίδιου του οργάνου.

Αν και πολλά έχουν γραφεί τις τελευταίες ώρες για το σκεπτικό της απόφασης του EWG τα όσα διημείφθησαν στην τηλεδιάσκεψη δίνουν περισσότερες απαντήσεις, αποδεικνύοντας την εμπλοκή προκάλεσαν χώρες που δήλωσαν «δυσπιστία» απέναντι στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που προσκόμισε η Ελλάδα και επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν και τα 1,2 δισ. ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση.

Επίσης αναπέμποντας το θέμα στο πολιτικό όργανο, όπου θα υποβάλλει η Αθήνα και τον πλήρη φάκελο μεταρρυθμίσεων, το EWG δείχνει την ενόχλησή του για την πολιτικοποίηση του ζητήματος που οδηγεί πρακτικά σε αφαίρεσε εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από το όργανο.

Προβληματισμένος από την απόφαση του EFSF εμφανίζεται και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του EFSF, καθώς εκτιμά ότι το EWG προσπαθεί να «βγάλει την ουρά του απ έξω» από την απόφαση, με στόχο να πλήξει τη νομιμοποίηση και να αναγκάσει τους πολιτικούς να την εντάξουν σε ένα ευρύτερο διαπραγματευτικό-πολιτικό πλαίσιο και όχι σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, όπως επιχείρησε με την επιστολή του ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η αλληλουχία αυτή των ενεργειών δεν αποκλείεται να εμπλέξει εμμέσως στο ζήτημα και τον Μάριο Ντράγκι, καθώς ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται σήμερα να ζητήσει γνωμοδότηση από το νομικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ως προς τη διαδικασία επιστροφής και διαχείρισης των κεφαλαίων.

Δηλαδή ο Ρέγκλινγκ θα ζητήσει να μάθει ποιος είναι ο φυσικός δικαιούχος των 1,2 δισ. και αν αυτά θα επιστρέψει σε ρευστό ή εν είδη ομολόγου του EFSF. Η τεχνική λεπτομέρεια αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αν επιστραφούν σε ρευστό θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για την κάλυψη υποχρεώσεων, ενώ αν επιστραφούν σε ομόλογα τότε τα λεφτά θα παραμείνουν δεσμευμένα στο ΤΧΣ και θα απαιτείται απόφαση του ESM για την εκμετάλλευσή τους.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προσκομίσει πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup και πετύχει την πολιτική αποδοχή του τα 1,2 δισ. θα εκταμιευθούν παράλληλα με τα 1,9 δισ. της ΕΚΤ και την ίδια διαδικασία μετά από συνεννόηση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ με τον Μάριο Ντράγκι και τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε αυτό το πλαίσιο το EWG θα έχει αναγκάσει τους πολιτικούς της ΕΕ να το εξαιρέσουν από μια τεχνική απόφαση η οποία λαμβάνεται άπαξ, δημιουργώντας όμως παράλληλα τετελεσμένο.

 

 

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα