Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Ενώ οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια επί ελληνικού εδάφους οδηγούνται σε εμπλοκή –λόγω κακής μετάφρασης της αναδιατυπωμένης και επαναβεβαιωμένης συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου- ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ σε λιγότερο από 24 ώρες. Προπομπός της συνάντησης των δυο ηγετών ήταν ο Νίκο Κοτζιάς ο οποίος συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του συζητώντας κυρίως θέματα γεωπολιτικής, όπως η κρίση στην Ουκρανία αλλά και ζητήματα διεθνών οικονομικών σχέσεων, όπως το πακέτο EU-China και η Κινεζική επενδυτική τράπεζα της Κίνας, η οποία μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ανατρέποντας το οικονομικό status quo άμεσα.

Καθοριστικός παράγοντας για την εμβάθυνση των συζητήσεων θα είναι η επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών, κάτι που κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σύνοδο Κορυφής και στη διάρκεια της 7μερους σύσκεψης, στην οποία ακολούθησε πολιτική χαμηλών τόνων.

Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να βρει το «γερμανικό κλειδί» που ξεκλειδώσει συγκεκριμένες διαδικασίες στα πλαίσια της Ευρωζώνης οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα την άμεση εκταμίευση κεφαλαίων προσφέροντας συγκεκριμένα ανταλλάγματα τόσο προς τη Γερμανία, όσο και δράσεις σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές οι διαδικασίες αυτές δεν περιορίζονται στους πόρους του εν εξελίξει προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, ούτε στα κεφάλαια Γιούνκερ αλλά και σε πόρους διαρθρωτικών ταμείων καθώς και στα κεφάλαια του ΤΧΣ που έχουν επιστραφεί στον ESM, αλλά παραμένουν δεσμευμένα για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι επιφυλακτική και συγκρατημένα αισιόδοξη και –επισήμως τουλάχιστον- προσδοκά μόνο σε εδραίωση των διμερών σχέσεων και σε συζήτηση επί των αρχών της διακρατικής συνεργασίας καθώς και στη βάση του χειρισμού κρίσιμων θεμάτων.

Από την καγκελαρία επισημαίνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα μείνει στα θεσμικά και δεν θα μπει σε θέματα ουσίας και διαδικασίας, τουλάχιστον όχι αυτοβούλως.

Επίσημη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει, ούτε όμως και non paper μέχρι στιγμής.

Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr η Γερμανίδα καγκελάριος ερμηνεύει θετικά τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία 24ωρα και παρά το καυτό ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων το κλίμα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που το παρέδωσαν οι κκ Βαρουφάκης και Σόιμπλε.

Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Άνγκελα Μέρκελ στόχο έχουν να ανοίξουν νέους πολιτικούς δρόμους, αφήνοντας σε χαμηλότερο επίπεδο –κοινή συναινέσει- τους διαξιφισμούς των κκ Σόιμπλε και Βαρουφάκη καθώς και το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Μενού Κίνας, Ουκρανίας και Ρωσίας στο δείπνο Κοτζιά-Στάινμαγερ

Το δείπνο Κοτζιά-Στάινμάγερ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη εστιάζει κυρίως στην ατζέντα των συζητήσεων Μέρκελ-Τσίπρα, με τους Γερμανούς να αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των θεμάτων ώστε να μην προκύψουν τριβές. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται σαφής προσπάθεια από τον Γερμανό ΥΠΕΞ να μην τεθεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς αποτελεί casus belli για την καγκελάριο.

Οι κκ Κοτζιάς και Στάινμαγερ συμφώνησαν σε κύκλο επαφών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τόσο στη δικαιοσύνη όσο και στη Δημόσια Διοίκηση με στόχο να υποβοηθηθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δεν υπήρξε διάθεση από ελληνικής πλευράς να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο των συζητήσεων με τη Ρωσία και η ατζέντα των επαφών με την Κίνα  κάτι που επιθυμεί διακαώς η γερμανική.

Τα ζητήματα πάντως αυτά έχουν τεθεί στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών, ενώ εκτός ατζέντας κρατά ο Έλληνας πρωθυπουργός τον φάκελο μεταρρυθμίσεων που θα έχει μαζί του και τον οποίο θα θέσει σε διαβούλευση με τη Γερμανίδα καγκελάριο μόνο αν υπάρξει η προοπτική ανταλλαγής του με το… «αντικλείδι» της δόσης των 1,9 δισ. καθώς και της προκαταβολής κεφαλαίων από το σχέδιο Γιούνκερ.

«Φάκελος Μεταρρθμίσεις»

Το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασε στον Αλέξη Τσίπρα σειρά μεταρρυθμίσεων στο επίπεδο της διαφθοράς και της πάταξης της φοροδιαφυγής, τα οποία το Μαξίμου εξετάζει τα στείλει με mail τόσο στην Άνγκελα Μέρκελ όσο και στον αντικαγκελάριο και επικεφαλής του SPD με στόχο να οικοδομηθούν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Στο σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται στοχευμένες πολιτικές κατά της φοροδιαφυγής, ένα μοντέλο αποκρατικοποιήσεων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ριζική αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

FT: Ο Τσίπρας με επιστολή προειδοποίησε την Μέρκελ για στάση πληρωμών

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα