Αυτή θα είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων. Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο, ΦΠΑ

Η κ. Βαλαβάνη, προανήγγειλε ρύθμιση εξπρές βάσει της οποίας θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, η οποία, όπως είπε, θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αναμένεται να αναρτηθεί εντός του Σαββατοκύριακου στη Διαύγεια, θα υπάρχει και πρόβλεψη για τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων χαμηλοτέρου ύψους, κατ'αντιστοιχία του εξοφλούμενου ποσού.

Προανήγγειλε, επίσης, ευνοϊκές ρυθμίσεις και για το καθεστώς φορολόγησης ελευθέρων εισοδηματιών που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί. Δηλαδή για τα μπλοκάκια.

Έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων των πολιτών προς το Δημόσιο, με καταβολή εφάπαξ του ποσού μέχρι τέλος Μαρτίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, προανήγγειλε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.


Μιλώντας στο Mega η κα Βαλαβάνη εξέφρασε την πρόθεσή της να φέρει το νομοσχέδιο με την ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, διαβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο και απαιτούνται 1-2 μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Δεν θα περιλαμβάνει, ωστόσο, το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου, με την κα Βαλαβάνη να τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε ότι την ρύθμιση των 100 δόσεων είχε φέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω της έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο την είχε φέρει όπως είπε με έναν τρόπο "κλειδωμένο".

Επανάλαβε ότι στη ρύθμιση μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 1/1/2015, όσοι έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και θέλουν να παραιτηθούν από ένδικα μέσα και άνθρωποι που αργεί η εφορία λόγω ελλειπούς προσωπικού να εκκαθαρίσει το χρέος τους. Η κα Βαλαβάνη σημείωσε επίσης ότι πρέπει να απελευθερωθεί το όριο του 1 εκατ. ευρώ και ότι ο μόνος αποκλεισμός για ένταξη να είναι εάν κάποιος έχει καταδικαστική απόφαση εις βάρος του.

Σύμφωνα με την κα Βαλαβάνη η ρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις. "Στην πρώτη θέλουμε να ενταχθούν εκατομμύρια οφειλέτες".

Σε δεύτερη φάση, όπως εξήγησε, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δώσουν ούτε τα 20 ευρώ της ελάχιστης δόσης για χρέη προς το Δημόσιο ούτε τα 50 ευρώ της ελάχιστης δόσης για χρέη προς ασφαλιστικά Ταμεία και επίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους στις τράπεζες θα μπορούν να απευθύνονται σε ειδικές επιτροπές που θα δημιουργηθούν για εξωδικαστικό συμβιβασμό για να λάβουν ειδική ρύθμιση, προανήγγειλε η κα Βαλαβάνη.

Μερική εφάπαξ εξόφληση

Η κα Βαλαβάνη υπογράμμισε επίσης ότι στη ρύθμιση θα προβλέπεται και η μερική εξόφληση του χρέους εφάπαξ με το υπόλοιπο μέρος να εντάσσεται στις 100 δόσεις. Μάλιστα σημείωσε πως αυτομάτως θα διαγράφονται προσαυξήσεις ίσες με το ποσό που πληρώθηκε εφάπαξ.

Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει χρέη 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 είναι κεφάλαιο και οι 2.000 προσαυξήσεις τότε καταβάλλοντας εφάπαξ 1.000 ευρώ θα διαγραφούν 1.000 ευρώ απ' τις προσαυξήσεις. Επομένως τα 1.000 ευρώ που απομένουν θα ενταχθούν στις 100 δόσεις με τις ανάλογες εκπτώσεις που θα ισχύσουν ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Η κα Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι όσοι κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν σε ρύθμιση του εναπομείναντος ποσού καθώς θα εξακολουθήσουν να απειλούνται με μέτρα εις βάρος τους.

Η αναπλ. Υπ. Οικονομικών τόνισε ότι ως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις.

Αντικειμενικές & ΕΝΦΙΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ:

Η κα Βαλαβάνη είπε ότι φέτος δεν θα πληρώσουμε άλλο ΕΝΦΙΑ. Όπως είπε δεν θα εκδοθεί καμία κανονιστική διάταξη που να λέει πως θα πληρωθεί γιατί θα καταργηθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.Οταν ρωτήθηκε πότε θα είναι έτοιμοι είπε ότι αυτό θα γίνει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο.
Πρόσθεσε ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Για τις αντικειμενικές αξίες είπε ότι δεν θα είναι οριζόντιες οι μειώσεις. «Θα βάλουμε πραγματικά όρια για την ακίνητη περιουσία, ισως και λίγο πιο χαμηλά από τις 500.000. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν θα πληρώσει τίποτα», είπε.

Για το αφορολογητο στα 12.000 είπε ότι θα εφαρμοστεί από το 2015.

Τέλος, για τον ΦΠΑ είπε: «Δεν θα γίνει αναπροσαρμογή. Δεν έχουμε μπροστά μας πλάνο για αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν υπάρχει τέτοιο νομοσχέδιο. Θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στο σύνολο αλλά θα είναι διαφορετικού τύπου. Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τσιγάρα και στα ποτά».

Αφορολόγητο

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ η κα Βαλαβάνη τόνισε πως θα εφαρμοστεί. "Θα έρθει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Δεν έχουμε αρχίσει ακόμα τη δουλειά. Στόχος να ισχύσει από το 2015".

Η αναπλ. Υπ. Οικονομικών τόνισε πως θα υπάρχει ένα σοβαρό αφορολόγητο με σοβαρές, κανονικές αξίες. Για παράδειγμα δεν πρέπει να φορολογούνται τα χωράφια γιατί είναι παραγωγικά εργαλεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα