Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Κούρεμα έως και 50%, 100 δόσεις, ελάχιστο 20 ευρώ

Δραστικό «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και μεγάλες ευκολίες αποπληρωμής προβλέπει η νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Το «κούρεμα» φθάνει μέχρι και το 50%, εάν ο οφειλέτης καταβάλει εφάπαξ το ήμισυ της οφειλής. Οποιοι καταθέσουν αίτηση ρύθμισης μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα έχουν επίσης μεγάλες εκπτώσεις σε πρόστιμα-προσαυξήσεις και θα μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους μέχρι και σε 100 δόσεις, με ελάχιστο όριο τα 20 ευρώ. Καταργούνται οι προσαυξήσεις 10-30% για καθυστέρηση καταβολής φόρων πέραν των δυο μηνών και μέχρι δυο ετών. Αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα για οφειλές φυσικών προσώπων προς ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον οι οφειλέτες αποδεδειγμένα δεν έχουν εισόδημα.

 

Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα να «κουρευτούν» όχι μόνο προσαυξήσεις αλλά και κεφάλαιο. Αρκεί ο οφειλέτης να είναι πρόθυμος να πληρώσει τώρα το 50% των ποσών που οφείλει.

Αυτή θα είναι η τελευταία δυνατότητα που θα δοθεί, ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία παρουσίασε και άλλες αλλαγές στη ρύθμιση, οι οποίες ουσιαστικά ισοδυναμούν με άρση όλων των περιορισμών.

 

Στη νέα ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατηθέντες φόροι, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης.

 

Στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου θα προβλέπονται μεταξύ άλλων ότι:

 

- Καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ που περιόριζε τις δόσεις σε 72.

- Το ελάχιστο ποσό της δόσης περιορίζεται από 50 σε 20 ευρώ. Η δόση θα περιορίζεται σε 10 ευρώ ανά εφορία για όποιον έχει οφειλές σε περισσότερες εφορίες.

- Θεσπίζεται κλίμακα για ρύθμιση οφειλών σε 2 έως 5 δόσεις με την οποία θα διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.

 

- Δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής της οφειλής με κούρεμα 50% για οφειλές που σχηματίστηκαν μέχρι το τέλος του 2013. Θα εξαιρούνται ειδικές κατηγορίες φόρων όπως είναι ο ΦΠΑ ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, o ΦΑΠ κλπ. για να τύχει κάποιος του προνομίου της διαγραφής και μέρους της οφειλής, θα πρέπει να κάνει αίτηση μέχρι τέλος Απριλίου.

 

- Μέχρι 5.000 ευρώ η ρύθμιση θα είναι άτοκη. Από αυτό το όριο και πάνω μπαίνει επιτόκιο 3%

 

- Η προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής για όσους επιλέξουν δόσεις και όχι την εφάπαξ καταβολή θα λήξει στο τέλος Μαΐου.

 

- Παραμένει η υποχρέωση εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεων από 1η Φεβρουαρίου.

 

- Αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για όσους έχουν αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα. Η αναστολή που θα αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα θα ισχύει για 12 μήνες.

 

- Καταργούνται οι προσαυξήσεις 10-30% που επιβάλλονταν σε όσους καθυστερούσαν να πληρώσουν φόρους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών έως και δυο ετών.

 

 

 

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα