Βαλαβάνη: Τέλος οι κατασχέσεις. Μειώσεις σε πρόστιμα

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων σε έως 100 δόσεις.

H αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δίνουν αυτή την ώρα, συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Νέα ρύθμιση για το φορολογικό νομοσχέδιο και συναφή θέματα».

Σημειώνεται ότι στη νέα ρύθμιση μεταξύ άλλων θα προβλέπονται μεγάλες εκπτώσεις στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις των οφειλετών, κατάργηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως ανώτατου ορίου οφειλής για την υπαγωγή σε αυτήν και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών.

Για το μέτρο των 100 δόσεων η κα. Βαλαβάνη προανήγγειλε μείωση του ποσού ελάχιστης δόσης για τους οφειλέτες από τα 50 στα 20 ευρώ.

Η αναπληρώτρια υπουργός διευκρίνισε πως για τους οφειλέτες που χρωστούν σε περισσότερες από μία ΔΟΥ το ποσό της ελάχιστης δόσης ορίζεται στα 10 ευρώ.

Eπιπλέον παρέχεται η δυνατότητα για «κούρεμα» κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως 31.12.2013, εφόσον αυτές εξοφληθούν εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ. Από τη διάταξη αυτή, εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Για τα χρέη έως 31.12.2014 προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των προσαυξήσεων και 100 δόσεις.

Καταργείται η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών.

Στη ρύθμιση προβλέπονται:

α) Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσοι οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ.

β) Οσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, αντί μέχρι 72 που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

γ) Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ θα μειωθεί στα 20 ευρώ.

δ) Θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις όλα τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 31η-12-2014.

ε) Το ετήσιο σύνολο των καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.

στ) Σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.

ζ) Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε ρυθμιζόμενη οφειλή θα μειωθεί από το 4,56% στο 3% ετησίως ή από το 0,38% στο 0,25% το μήνα.

η) Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

θ) Θα προβλέπεται δυνατότητα ταχείας εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι αμφισβητούν το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών. Στην έδρα κάθε περιφέρειας θα συσταθεί πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ.

ι) Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα παραταθεί πιθανότατα για 1 – 3 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου ή μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα