Moody's: Βελτιώθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά ...

Στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στο πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις επικεντρώνει την ανάλυσή της η Moody's. Όπως τονίζεται στη σημερινή έκθεση που αναφέρεται και στις τράπεζες, «η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών κεφαλαιακά και χρηματοδοτικά βελτιώθηκε σημαντικά και συνεχίζει να βελτιώνεται». Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση και το πιθανό αδιέξοδο μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

Όπως σημειώνει η Moody's η επιπρόσθετη ρευστότητα που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τραβήξουν απ' την ΕΚΤ υποστηρίζει τα υπάρχοντα ήδη μαξιλάρια ρευστότητας και προετοιμάζει τις τράπεζες για το Μάρτιο του 2015 όταν όλες οι κρατικές εγγυήσεις θα χάσουν την ιδιότητας τους να χρησιμοποιούνται ως εχέγγυα για τη χρηματοδότηση απ' την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη Moody's οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 21 δισ δολ με τη Eurobank να αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια (8,7 δισ δολ. ). Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις κρατικές εγγυήσεις.

"Προοδευτικά και σημαντικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση τους απ' την ΕΚΤ σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στον προτεινόμενο στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για το 2017, στο 15% επί του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων. Εκτιμάμε ότι η εξάρτηση τους απ' τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος συνολικά μειώθηκε στα 42 δισ δολ. ως το Σεπτέμβριο του 2014 από 159 δισ ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου και του ELA) το Φεβρουάριο του 2012 στην κορύφωση της κρίσης".

Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει «πιστωτικά θετικό» τη μείωση του κουρέματος στις εγγυήσεις που δέχεται η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ μείωσε τους συντελεστές για τα ελληνικά ομόλογα και τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών που κατατίθενται για χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα μειώθηκε το "κούρεμα" στα ετήσια έντοκα γραμμάτια στο 6,5%, από 15% πριν, στα ομόλογα διάρκειας 1 εως 3 ετών στο 11% από 33% και στα ομόλογα έως 10ετούς διάρκειας στο 13,5% από 23% πριν.

Η απόφαση της ΕΚΤ θα επιτρέψει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την ρευστότητα τους κατά 7 δισεκ. με βάση τα υπάρχοντα assets χωρίς δηλαδή να αυξήσουν τις εγγυήσεις τα collaterals, αναφέρει η Moody's. Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά αυτή της Moody's, που περιλαμβάνεται στο Credit Outlook της 1ης Δεκεμβρίου, έρχεται δυο μέρες μετά την μη δημοσιοποίηση της προγραμματισμένης ανάλυσης του οίκου για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα