Επιστροφή φόρου: Ο συμψηφισμός για χρέη μπλοκάρει τα χρήματα

Πρώτα θα πάρουν χρήματα εφορίες και ταμεία και ύστερα ο πολίτης. Σε αυτή τη… λογική μπαίνει το ΥΠΟΟΙΚ τη στιγμή που επικρατεί αλαλούμ με τους συμψηφισμούς χρεών προς το δημόσιο και την επιστροφή φόρου.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η διαδικασία συμψηφισμού που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο με βάση τα νέα δεδομένα έχει βγει εκτός λειτουργίας και έτσι οι καθυστερήσεις θα είναι μεγάλες για όσους περιμένουν επιστροφή χρημάτων.

Συγκεκριμένα, τα Ταμεία θα πρέπει να αποστείλουν στην εφορία τον κατάλογο των 750.000 οφειλετών τους. Εάν αυτό δεν γίνει άμεσα θα δοθεί μια ακόμη προθεσμία 25 ημερών. Στη συνέχεια οι εφορίες θα πρέπει να κάνουν συμψηφισμό φόρου εισοδήματος ή την επιστροφή ΦΠΑ. Αμέσως μετά και για το υπόλοιπο ποσό θα γίνει συμψηφισμός με τα χρέη στα Ταμεία.

Εάν μείνει κάτι θα επιστραφεί στους δικαιούχους… Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει επιστροφή φόρου 3.000 ευρώ και τα χρέη του στην εφορία είναι 2.000 και χρωστάει και 500 ευρώ στον ΟΑΕΕ τότε θα λάβει επιστροφή φόρου 500 ευρώ αντί των 3.000. Εάν πάλι κάποιος έχει επιστροφή φόρου 3.000 ευρώ και χρωστάει στην εφορία 2.000 και έχει οφειλές στο ασφαλιστικό Ταμεία 2.000 ευρώ τότε θα γίνει συμψηφισμός και η οφειλή του θα περιοριστεί σε 1.000 ευρώ προς το ασφαλιστικό ταμείο, ενώ δεν θα πάρει καθόλου επιστροφή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα